Dobór wina do mięsa

Dodane przez dnia maj 22, 2014 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Dobór wina do mięsa

Jednym z nieodłącznych elementów przyjęcia rodzinnego czy uroczystego obiadu jest wino wytrawne. Koneserzy win są zgodni co do tego, że wino wytrawne jest bezkonkurencyjne w stosunku do innych rodzajów winogronowego alkoholu. Ponadto uważają, że wytrawne wina stanowczo przewyższają wina słodsze, ponieważ są niezwykle różnorodne smakowo. Wina wytrawne mają najniższą zawartość cukru, zatem są najmniej kaloryczne ze wszystkich alkoholi tego gatunku.

Mówi się, że nic nie podkreśla smaku mięsa tak bardzo, jak odpowiednio dobrane wino. Ogólna zasada podawania wina do mięs jest stosunkowo prosta. Mianowicie, do posiłków podajemy wina wytrawne. Do drobiu i ryb podajemy wina białe, czerwone zaś pasują do wołowiny. Jednak wino winu nierówne, ponadto istnieją tak zwane wyjątki od reguły. Np, do kaczki, która należy przecież do drobiu, zdecydowanie bardziej od wina białego, pasuje wino czerwone (przy okazji polecamy doskonały przepis na kaczkę: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/kaczka-kapusta-i-orzechy). A co jeśli chodzi o królika? Ten rodzaj mięsa również świetnie komponuje się z winem, tylko z którym: białym czy może czerwonym? Otóż do pieczeni z królika najbardziej odpowiednie będzie wino czerwone, jednak do duszonego mięsa z królika można podać również wino białe.

Do wołowiny z ciemnym sosem lub duszonej najlepsze będą wina aromatyczne o zrównoważonej konsystencji. Włóknistość mięsa sprawia, że odczuwamy jego jędrność i soczystość, stąd konieczność podania wina czerwonego wytrawnego. Tłusty, aromatyczny i bogaty sos genialnie komponuje się z winem czerwonym o gęstej konsystencji.

Czerwone, mocne wina o intensywnym smaku i zapachu będą idealne do dziczyzny i grillowanej wołowiny. Jeśli zaś chodzi o wieprzowinę, tu powinniśmy pamiętać, że jest ona klasyfikowana jako mięso białe. Zgodnie z tą klasyfikacją najlepiej jest podawać do niej białe wino. Wieprzowina nie jest jednak tak delikatna w smaku jak np. mięso z kurczaka, dlatego też warto jest przełamać jego smak i dobrać wino o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Z mięsem wieprzowym dobrze smakować będzie również wino musujące – niezobowiązujące, a jednocześnie na tyle lekkie, że nie przytłumi smaku potrawy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *