Dobór wina do potraw – podstawy

Dodane przez dnia sty 22, 2015 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Dobór wina do potraw – podstawy

Przygotowujesz wykwintną kolację? Planujesz dodać jej elegancji i smaku podając dobre wino? Odpowiednio dobrane wzbogaci smak potrawy, dobrane niezbyt starannie – może smak potrawy przytłoczyć i zdominować, a zapewne nie o taki efekt Ci chodzi.

Sztukę doboru wina do potraw doskonale opanowali między innymi Francuzi. Ale nie tylko oni – dziś z łatwością każdy może poznać zasady, mówiące o tym, jakie wino podać do jakiej potrawy. Oto savoir-vivre dotyczący doboru trunku do potrawy.

 

Podstawy doboru win

             Można wyróżnić dwie główne zasady doboru wina do potraw, które choć na pierwszy rzut oka wydają się być w stosunku do siebie zupełnie przeciwne, to jednak bardzo dobrze się sprawdzają.

Pierwsza z tych zasad mówi o tym, że smak wina i smak potrawy powinny być odpowiednio zbalansowane – ani potrawa, ani wino nie mogą dominować. Idealnie dobrane wino to takie, które jest wyczuwalne jedynie wtedy, gdy się go pije, nie przesłania ono smaku potrawy.

Druga skupia się na czymś zupełnie przeciwnym – chodzi o wydobycie kontrastu pomiędzy smakiem wina, a smakiem potrawy. Jeśli chcesz dobrać wino posiłkując się tą zasadą, możesz np. zaserwować słodkie wino do dań, które są bardzo wyraziste w smaku.

Którą zasadę stosować? W tej kwestii wybór należy wyłącznie do Ciebie.

 

Wino białe czy czerwone?

             Wino białe jest „lżejsze” i delikatniejsze od wina czerwonego, dlatego zazwyczaj to właśnie wino białe wytrawne podawane jest jako aperitif (choć czasami sprawdzi się tu również wino słodkie). Słodkie wino białe będzie za to idealnym uzupełnieniem deseru. Białe wino idealnie będzie komponowało się z sałatkami, owocami morza, potrawami przyrządzonymi z drobiu czy z sosami śmietanowymi.

Wina czerwone sprawdzą się w połączeniu z większością mięs, między innymi z wieprzowiną czy wołowiną, również wtedy, gdy mięso będzie grillowane. Stało się już zwyczajem, że do pieczeni z kaczki podaje się właśnie czerwone wino.

 

Wytrawne? Słodkie? Półsłodkie?

           Wina słodkie idealnie będą komponować się z deserami. W pewnych przypadkach można nawet pójść o krok dalej i zaserwować słodkie białe wino jako…aperitif! Dobrze będą komponowały się one również z rybami, a słodkie wina czerwone doskonale podkreślą smak serów, zwłaszcza tych ostrzejszych.

Jeżeli nie jesteś koneserem win słodkich, możesz zastąpić je winami półsłodkimi. Zwłaszcza wtedy, gdy podajesz desery.

Z kolei wina wytrawne wspaniale będą komponowały się z owocami morza, serami, wędzoną szynką. Wina półwytrawne pasować będą do białego mięsa, cielęciny, większości grzybów oraz do…makaronów.

 

Najgorszą rzeczą, którą możemy zrobić, jest wybór wina tylko za pomocą portfela. Drogie wino do niewłaściwej potrawy będzie w oczach znawców katastrofą. Jeżeli nie jesteśmy pewni – warto skorzystać z pomocy sommeliera, nawet porada udzielona w centrum handlowym czy sklepie z winami będzie lepsza niż wybór na oślep.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *