Gruszka i wino. Połączenie idealne

Dodane przez dnia cze 5, 2014 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Gruszka i wino. Połączenie idealne

Dobre właściwości czerwonego wina, które m.in. pozytywnie wpływa na układ krwionośny naszego organizmu w połączeniu z gruszką mającą zbawienny wpływ na układ trawienny to idealny pomysł na wytrawny obiad lub nawet deser. Okazuje się, że smakowe połączenie tych dwóch składników nadaje potrawom wykwintnego smaku, a wizualnie prezentuje się zdumiewająco.

Gruszka w czerwonym winie

Zacznijmy od początku. Bazą każdego dania, które łączy w sobie słodkość gruszki i wytrawność czerwonego wina są gruszki gotowane w winie. Należy je obrać ze skórki, zostawiając ogonki dla lepszego efektu wizualnego. Następnie trzeba je włożyć do garnka i zalać trunkiem. Gotujemy je ok. 50 min razem z dwiema łyżkami miodu, strączkiem kardamonu, 1 laską cynamonu, 4 goździkami i 3 ziarnami ziela angielskiego. Po wyjęciu owoców na półmisek sos pozostawiony w garnku i gotujemy tak długo, aż zgęstnieje, by móc nim polać nasze gruszki. Jest to bardzo elegancki, wykwintny deser, który serwować możemy znajomym podczas kolacji. Gruszki, nabierając głębokiego winnego koloru, z pewnością będą prezentować się zjawiskowo.

Imbirowe brulee z karmelizowaną gruszką

Jest to kolejny pomysł na elegancki i rzadko spotykany deser. Co potrzebujemy do przygotowania tego dania?

• 1,2 litra słodkiej śmietanki 30%

• 12 żółtek

• 2 łyżki świeżego imbiru

• 5 łyżek cukru białego

• 3 szt. gruszki w kostkę karmelizowanej na miodzie

• 3 łyżki cukru brązowego do opalenia

Śmietankę gotujemy na ogniu z białym cukrem i lekko studzimy. Dodajemy wymieszane żółtka. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Doprawiamy startym imbirem. Do przygotowanych wcześniej miseczek wkładamy karmelizowaną gruszkę i zalewamy przygotowaną masą. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem i upalamy palnikiem na złoty karmel.

Coś na przystawkę

Gruszki w czerwonym winie są wyśmienitym głównym składnikiem sałatki na bazie liści szpinaku. Do smaku dodajemy również obrane pomarańcze oraz orzechy włoskie. Całość polewamy specjalnym sosem winegret:

• 4 łyżeczki oliwy extra vergine

• 4 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy

• 4 łyżeczki soku z cytryny

• sól i zmielony pieprz

• 1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

• 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu.

Dla przełamania kwaśnych smaków możemy podać kawałki bagietki z zapiekanym serem kozim.

Danie główne

Czerwone wina wytrawne wyśmienicie pasują w połączeniu z wszelkim mięsem. Jedną z możliwości połączenia tych składników z gruszką jest przygotowanie piersi z kaczki np. z przepisu, który znajdziesz tutaj:

http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/kaczka-kapusta-i-orzechy

Jednocześnie możemy podać wspominane gruszki gotowane w winie dla przełamania smaku mięsa. To naprawdę prosty sposób na zaskoczenie gości zarówno prostymi jak i wykwintnymi smakami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *