Jakie wino wybrać do deseru?

Dodane przez dnia sty 14, 2014 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Jakie wino wybrać do deseru?

Do świata win deserowych przypisana jest chyba największa liczba mitów związanych z ich naturą i zasadami podawania. Skąd pochodzą, czym się charakteryzują i jak odpowiednio dobierać idealne wina do deserów?

Czego szukasz?

Wbrew obiegowej opinii, wina serwowane do deseru wcale nie muszą być tylko i wyłącznie słodkie. Równie dobrze w tej roli odnajdą się trunki półsłodkie, a nawet półwytrawne, jeżeli tylko bazują na aromatach korespondujących ze składnikami naszego deseru. W ich wyborze możemy kierować się także krajem pochodzenia trunku, a pamiętajmy, że najlepsze wina deserowe powstają na południu Europy, czyli w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech i Grecji. Do najbardziej cenionych rodzajów należą Porto, Sherry, Madera, czy Samos.

Czego się spodziewać?

Wina deserowe powstają z tylko z określonych szczepów winogron, które są bardzo bogate w cukry i dają napój o dużej mocy – od 18 aż do 22%. W zależności od rodzaju deseru mogą to być wina białe, czerwone, a nawet różowe. Musujące, choć bardzo lubiane w Polsce, pasują tylko do owocowych sałatek. Również szampan jako dodatek do deseru raczej nie będzie strzałem w dziesiątkę. Na szczęście wciąż mamy duży wybór: od lekkich win białych o delikatnym bukiecie i owocowych akcentach, po intensywne, ciężkie i słodkie wina czerwone.

Sprawdzone połączenia

Lata doświadczeń i lobby koneserów podpowiadają, że z owocowymi deserami łączymy wina, których bukiet nawiązuje do zawartości naszych talerzy. W myśl tej zasady do szarlotek, strucli i wszelkiego rodzaju lekkich ciast owocowych, dobrze sprawdzi się wino oferujące podobne, orzeźwiające nuty, np. Muskat. Do intensywnie czekoladowych ciast typu brownie, puddingów, musów i sufletów starajmy się dobierać trunki o równie zdecydowanym smaku – świetnie sprawdzą się słodkie wina czerwone, typu Banyuls czy Rivesaltes.

Przy okazji polecam też Gruszki w imbirze z przepisu Okrasy http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/gruszka-i-imbir

Jak podawać?

Zanim podamy wino, przede wszystkim upewnijmy się, że nasi goście mają na nie ochotę. To drobny szczegół, o którym w Polsce często się zapomina, ale jeżeli podaliśmy już jedno wino do obiadu, niektórzy mogą chcieć na nim poprzestać. W takiej sytuacji wypada zaproponować im inne napoje, bezalkoholowe. Jeżeli już przystąpimy to podawania wina, należy pamiętać o odpowiednim schłodzeniu go. Idealną temperaturę spożycia znajdziemy na etykiecie butelki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *