W czym podawać wino?

Dodane przez dnia maj 15, 2015 w Podawanie wina | 0 komentarzy

W czym podawać wino?

Wino to alkohol wymagający. Aby odkryć pełnie smaków i aromatów poszczególnych rodzajów i gatunków tego trunku, należy spożywać go w określony sposób. Jedną z podstawowych kwestii jest dobór odpowiednich kieliszków. Na co więc powinniśmy zwracać szczególną uwagę, jeżeli chcemy poznać prawdziwy smak i aromat wina?

 

Rodzaj szkła, z którego wykonane są kieliszki oraz ich budowa w dużym stopniu wpływają na nasze wrażenia smakowe oraz zapachowe przy degustacji wina. Szkło w żadnym wypadku nie powinno być grube. Nieodpowiednie do smakowania wina są również kieliszki wykonane z kolorowych tworzyw. Powód jest prosty. W takich naczyniach prawdziwa barwa wina staje się dla nas niewiadomą, a przecież chodzi o to, aby trunek ten poznawać wszelkimi zmysłami. Wrażenia wzrokowe, a co za tym idzie doznania o charakterze estetycznym, są także niezwykle ważne. Cienkie szkło pozwala dodatkowo ogrzać wino ciepłem swoich dłoni. Nawet początkujący koneser tego alkoholu wie, że ogrzany w ten sposób alkohol wydobywa pełnie swojego aromatu.

 

Kieliszki do wina możemy podzielić na trzy, podstawowe rodzaje:

– kieliszki do wina białego,

– kieliszki do wina czerwonego,

– kieliszki do szampana oraz win musujących.

 

Kieliszki do wina białego charakteryzują się przede wszystkim bardzo smukłym kształtem. Można go porównać do tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Są niewielkie, gdyż delikatny aromat białych win w dużych kieliszkach mógłby się po prostu zagubić.

 

Wina czerwone podaje się w kieliszkach większych o szerokiej czarce. Im starsze wino, tym kieliszek powinien być większy i bardziej pękaty. Czerwone wino potrzebuje na swej powierzchni dużego kontaktu z powietrzem, wydobywa wówczas więcej aromatu. Mówi się, że wino czerwone lubi oddychać i jest w tym stwierdzeniu wiele racji.

 

Kieliszki do szampana i win musujących potocznie określane są jako flety. Są bowiem węższe i dużo wyższe, niż pozostałe. Dzięki temu zwężającemu się ku górze kształtowi, trunek może musować, a bąbelki szybko nie uciekają. Stosując szerokie i płaskie kieliszki, tzw. szampanki popełniamy jeden z największych błędów w degustacji wina musującego. Gubimy bowiem jego walory smakowe oraz wizualne.

 

Nawet najstarsze roczniki, najlepszych win podane w niewłaściwej oprawie tracą wiele ze swojej świetności. Natomiast degustowanie wina w odpowiedni sposób pozwala odkryć nowe smaki nawet najbardziej przeciętnych trunków. Warto więc uczynić z picia swego rodzaju celebrację. Ten szlachetny trunek odpłaci się nam wówczas tym, co najlepsze.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *