Podawanie wina

Wino to szlachetny trunek, bogaty w smaki i aromaty. Potrzebuje odpowiedniej oprawy i przygotowań, a jego podanie to prawdziwy rytuał. Ten dział to prawdziwa kopalnia wiedzy i informacji potrzebnych, by w pełni móc rozkoszować się jego wszystkimi walorami. Poznasz „złote zasady” serwowania wina, dowiesz się, jak je otwierać i w czym podawać, dzięki czemu każde odpieczętowanie butelki wprowadzi Cię w inny, wysublimowany świat zmysłów, a wieczory przy lampce wina staną się prawdziwą ceremonią.

W czym pić wino?

Dodane przez dnia paź 14, 2013 w Podawanie wina | 0 komentarzy

W czym pić wino?

Większość z nas lubi wypić wieczorem lampkę wina. Po stresującym dniu w pracy potrafi zdziałać cuda. Wino serwowane do posiłków podkreśla ich smak. W czym jednak je podawać? Wino białe oraz różowe lubi mniejsze kieliszki Wino białe powinno być podawane w temperaturze od 8 do 10 stopni Celsjusza. Nie wolno o tym zapominać, gdyż podane w innej straci swój cały niepowtarzalny smak i aromat. W tej samej temperaturze należy je stale przechowywać. Do picia służą kieliszki o długiej nóżce o pojemności do 200 ml. Kieliszki powinny być zapełnione maksymalnie w ⅔ jego objętości, tak, żeby można było je spokojnie wymieszać i powąchać. Wytrawne i półwytrawne podajemy na początku posiłku lub do przekąsek. Wina półsłodkie najlepiej smakują w towarzystwie ryb oraz dań drobiowych. Tak samo postępujemy z winem różowym. Czerwone wino lubi mięso Wina czerwone najlepiej smakują przy daniach głównych. Wina półwytrawne oraz wytrawne będą doskonałym uzupełnieniem posiłku, a słodka odmiana sprawdzi się przy różnych ciastach oraz deserach. Temperatura podawanego wina powinna oscylować między 16 a 20 stopniami Celsujsza. Należy je podawać w kieliszkach z krótką nóżką o głębokim dnie. Ich pojemność waha się pomiędzy 150, a 400 ml. Są wykonane z cienkiego szkła. Analogicznie do win białych nalewa się ⅔ objętości kieliszka. Do słodyczy mniejszy kieliszek Wina deserowe i słodkie, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej sprawdzą się przy deserach oraz ciastach. Zarówno wina  białe jak i czerwone mają swoje odpowiedniki w tej postaci, dlatego temperatura powinna być taka sama, jak w ich oryginałach. Podaje się je w kieliszkach o nieco mniejszej objętości od tych znanych z win białych. Przed posiłkiem warto wypić kieliszek wermutu w celu zaostrzenia apetytu. Wina musujące i szampany lubią chłód Szampany oraz różnego rodzaju wina musujące powinny mieć minimalnie 5 stopni Celsjusza, a maksymalnie 8. Wtedy smakują najlepiej. Pasują praktycznie do każdego posiłku. Do serwowania używa się kieliszków podłużnych o krótkiej nóżce i podłużnej górze. Jak kto lubi Każdy ma swoje własne przyzwyczajenie oraz ulubiony sposób picia, więc te wskazówki potraktujcie niewiążąco, jedynie jako małą poradę, bo jedna osoba woli spożywać wino tak, druga tak, a trzecia jeszcze inaczej. Warto odkrywać smak win na własną rękę i próbować nowych możliwości, bo być może wtedy znajdziemy naszą ulubioną...

czytaj więcej

Jak serwować wino? Osiem użytecznych wskazówek i dwie bezużyteczne

Dodane przez dnia paź 8, 2013 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Jak serwować wino? Osiem użytecznych wskazówek i dwie bezużyteczne

Wiemy, że potrafisz pić szampana prosto z butelki, ale czy Twoja babcia też? Otwieranie wina metodą na kapcia też nie jest raczej najlepszym sposobem na zdobycie serca rodziców Twojej narzeczonej. Ale jeśli ich nie ma wystarczy, że włożysz wino w jeszcze ciepły kapeć i będziesz miarowo uderzać nim o… kiepska rada? Zaraz będą lepsze. Najpierw wchodzi szampan. Najlepiej podawać go, kiedy wszyscy jeszcze stoją, przed podaniem głównego dania. Nie zabraniaj jednak gościom siadać z szampanem w ręku i nie wyrywaj im szampana kiedy siądą przy stole. Nie ma nic złego w piciu bąbelków do obiadu poza tym, że to w złym guście i bardziej do jedzenia pasuje czerwone wino. Musujące nadają się bardziej do przystawek i przekąsek. Nie do tortów! Do tortów pasuje herbata. Także nie do śniadania jak u bohaterów „Miłości na bogato” i alkoholików. Białe, czerwone, słodkie. W tej kolejności i w żadnej innej. Każde wino potrzebuje innej temperatury. Musujące serwuje się zmrożone w zamrażarce, białe – schłodzone w lodówce. Jeśli nie pomyślałeś o tym wcześniej możesz schłodzić je wrzucając do niego zamrożone owoce winogron. Nie kostki lodu! Jeśli masz honor i godność człowieka to nie rozwadniaj wina mrożoną wodą. Jasnoczerwone trzymaj przed podaniem 30minut w lodówce. Czerwone powinno być już nieco cieplejsze, ale niezbyt ciepłe, szczerze mówiąc trudno stwierdzić jak to osiągnąć, może po prostu zostań przy jasno czerwonym. Kobiety dostają wino pierwsze. Najpierw babci, potem mamie, potem żonie, potem córce, potem dziadkowi, ojcu, synowi i cała nowa butelka zostaje dla Ciebie. Zawsze pytaj zanim komuś dolejesz. Chyba, że już się skończyło, wtedy ta rada słabo się sprawdza. Jeśli widzisz, że na dnie zostało niewiele spytaj „czy ktoś chce podzielić ze mną ten ostatni łyk?”. Gwarantuje, że nikt nie będzie chciał, bo każdy będzie się bał, że wyjdzie na alkoholika. Butelka na osobę. Kupując wino musisz zadbać o to, żeby na jedną osobę przypadała przynajmniej jedna butelka wina. Przynajmniej jedna, czyli co najmniej pięć. Nie, serio, nie kupuj pięciu butelek na osobę. Chcesz żeby wszyscy stracili przytomność przed deserem? Dwie. Dwie to dobra liczba. Nalewaj wino do połowy kieliszka. W przypadku wina musującego połowę kieliszka zajmie piana. Nie dmuchaj, nie czekaj aż opadnie i nie dolewaj do pełna, nie masz na to całego dnia. Pooglądaj w Internecie tutoriale jak otwierać szampana. Ktoś kiedyś napisał, że otwierany szampan powinien brzmieć jak westchnienie zadowolonej kobiety. Nam przypomina bardziej dźwięk korka wyskakującego z butelki, ale jak to mówią, wrażliwości się nie...

czytaj więcej

Sztuka podawania wina

Dodane przez dnia paź 1, 2013 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Sztuka podawania wina

Postawienie wina na stole i powiedzenie „bierzcie i pijcie z tego wszyscy” nie załatwi tym razem sprawy, to nie wódka. Alkoholowych trunków dotyczy specjalny savoir vivre i żeby nie popełnić towarzyskiego faux pas lepiej poznać obowiązujące przy ich podawaniu zasady. Jakie wino do czego? Nietrudno znaleźć w Internecie zestawienia dań, do których podajemy czerwone wino i listę potraw, przy których powinno znaleźć się wino białe. Przypomnijmy jednak, że w zależności od tego czy gotujemy, smażymy, dusimy i jakie mięso podajemy istnieją zasady, których alkohol pasuje, a który nie. Nie róbmy nic wbrew sobie, bo picie wina, które nam nie smakuje jest gorszą karą niż zdziwienie gości, kiedy do ryby podamy czerwone wino, ale warto wiedzieć jakie są ogólnie utarte reguły. Do białych mięs, a także owoców morza, ryb, potraw z jaj i chudych serów podajemy białe wytrawne wino. Czerwony trunek lepiej będzie pasował do czerwonego mięsa, grzybów, tłustych serów, dziczyzny i pikantnych dań. Wymiennie z obydwoma rodzajami trunków, możemy podawać wino różowe, z tym zastrzeżeniem, że w przypadku dziczyzny i ostro przyprawionych potraw lepiej pozostać przy cięższym, burgundowym trunku. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że do deserów podaje się głównie wina musujące. Kolejność i sposób podawania trunków Białe wina przed czerwonymi, słodkie przed wytrawnymi, lekkie przed ciężkimi i młode przed starymi (zupełnie odwrotnie niż w życiu). Wina podajemy schłodzone, ale broń boże, nie z lodem i nie w ilości większej niż trzy różne rodzaje alkoholu. W upalne dni do schłodzenia alkoholu mogą posłużyć zamrożone grona. Wino białe powinno posiadać temperaturę niższą niż czerwone, i nie powinna być ona mniejsza niż kolejno 8 i 14 stopni Celsjusza. Wina czerwone powinniśmy serwować w temperaturze pokojowej. Butelkę otwiera pan domu, nalewając najpierw sobie, aby zebrać resztki korka, a następnie gościom. Ten rodzaj alkoholu podaje się zawsze samorzutnie, co oznacza, że nie pytamy gości o zgodę na nalanie. W przypadku czerwonego trunku nalewamy go do dużych pękatych kieliszków, większych niż te przeznaczone dla białego wina, które powinny kształtem imitować tulipan. Pan domu musi także zadbać o to, aby nikomu nie zabrakło alkoholu, nalewając go zawsze do 1/3 wysokości...

czytaj więcej