Winne smaki

Dodane przez dnia lut 11, 2014 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Winne smaki

Od kilku lat wino staje się w Polsce coraz bardziej popularnym trunkiem. Często wybieramy je jako prezent, niewinną przyjemność podczas spotkań z przyjaciółmi, czy wreszcie jako dodatek do obiadu lub kolacji. Nie ulega wątpliwości, że wino pijemy coraz częściej i chętniej. Warto więc wiedzieć, jakie zasady powinniśmy zachować, by wzbogacić jego smak i wydobyć wszystkie walory.

Wino. Jak? Gdzie? Kiedy?

 Istotnym aspektem podczas podawania wina jest jego odpowiednie skomponowanie z potrawą, z którą jest serwowanie. Ważne jest również dobranie właściwego kieliszka czy wreszcie właściwy poziom schłodzenia. Harmonijne dopasowanie tych czynników z pewnością doda charakteru temu trunkowi.

 Wino czerwone polecane jest koneserom mocnego smaku. Wino wytrawne najlepiej skomponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną, czy serami różnego rodzaju. Nieco lżejsze – półwytrawne podajemy do mięs, dzikiego ptactwa, wędlin i pizzy. Przy okazji polecamy wypróbować przepis na faszerowaną pierś z kaczki: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/kaczka-kapusta-i-orzechy

 Czerwone półsłodkie wino świetnie sprawdzi się do deserów, suszonych owoców czy tortów z bakaliami. Słodkie pijamy do innych deserów, ale najczęściej samodzielnie. Jest ono uważane za najbardziej elegancki rodzaj wina, dlatego jest doskonałym pomysłem na prezent. Ponadto zawiera wiele walorów leczniczych, co podwyższa rangę tego trunku. Wino czerwone przechowujemy w temperaturze pokojowej (18°C ). Podajemy je w dużych kieliszkach o szerokiej czarze, co pozwala na stopniowe uwalnianie się bukietu zapachów i smaków.

 Dla właścicieli delikatnych podniebień polecamy wina białe. Te najlepiej smakują schłodzone (8-10°C), serwowane w mniejszych kieliszkach. Podajemy je do potraw z drobiu, ryb, delikatnego grillowanego mięsa. Świetnie komponuje się również z daniami kuchni azjatyckiej i owocami morza. Półwytrawne serwujemy do makaronów
z warzywami, sałatek, risotto. Półsłodkie – do ciast, owoców i sałatek owocowych lub tart. Wina słodkie najczęściej pijemy jako deser sam w sobie lub łączymy je z lodowymi deserami czy ciastkami. Białe wina są „mniej oficjalne” dlatego świetnie sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi lub jako upominek podarowany znajomym podczas odwiedzin.

 Wino różowe możemy określić jako złoty środek. Podajemy je schłodzone do 8°C
i pijemy jak wino białe. Najlepiej będzie nam smakować w kompozycji z białym mięsem, serami, grillowanymi rybami i owocami morza. Półwytrawne świetnie sprawdzi się do makaronów i zapiekanek warzywnych, zaś półsłodkie i słodkie- jako aperitif lub dodatek do ciast i tortów. Wino różowe jest chyba najbardziej uniwersalne, dlatego ciągle zyskuje na swojej popularności.

 Każda okazja może być wyjątkowa

 W zależności od okoliczności oraz tego, czy dane wino ma być spożywane samo, czy w akompaniamencie jakiegoś posiłku warto dokładnie przemyśleć dobór wina. Odpowiednio skomponowany trunek zapewni nam dodatkowe walory smakowe,zaś nieprzemyślane połączenia mogą okazać się klapą. Warto pamiętać, że każda chwila, tak jak i wino ma swój niepowtarzalny charakter.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *