Z czym podawać wino?

Dodane przez dnia kwi 10, 2014 w Podawanie wina | 0 komentarzy

Z czym podawać wino?

Wino, z racji swojej długiej tradycji i kultury, od lat jest nieodłącznym dodatkiem do obiadów i deserów. W zależności od osobistych preferencji, można łączyć je z lekkimi lub bardziej sycącymi potrawami. Często narodowe dania serwowane są z lokalnie produkowanymi alkoholami, dając niesamowite połączenie smaków. Wśród tysięcy propozycji potraw, które najlepiej łączyć z winem, każdy znajdzie coś dla siebie.

Wytrawnie

Jeśli chodzi o australijski shiraz, trunki z tej odmiany winorośli charakteryzują się zawartością alkoholu w przedziale 13-15%. Wino tego rodzaju najlepiej smakuje z wieprzowiną oraz z różnego rodzaju ptactwem – indykami, dzikimi kaczkami czy bażantami. Co ciekawe, wina te wyjątkowo smakują z daniami z gulaszu czy z grzybami. Jeśli chodzi o sery, pierwsze miejsce zajmuje parmezan, dzielący podium z manchego.

 Do wina odmiany shiraz doskonale pasuje jagnięcina w miodzie z włoską kapustą, a przepis na to pyszne danie znajdziesz na stronie: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/jagniecina-miod-kapusta

 Na słodko

Wino świetnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi potrawami, ale również z deserami. Wykorzystuje się je do potraw takich jak np. naleśniki z wiśniami i karmelem czy zapiekane brzoskwinie. Można również degustować potrawy na słodko, popijając je lampką wina. Przykładem może być francuskie lub australijskie czerwone wino shiraz, które doskonale smakuje z fondue z owocami. Roztopiona czekolada z kawałkami owoców oraz drobnym kawałkiem ciastka stanowi idealne połączenie z delikatnym, a zarazem lekko gorzkim, smakiem wina.

 Złoty środek

Ilu ludzi, tyle gustów smakowych, a ile potraw i alkoholi, tyle opcji łączenia jednego z drugim. Najlepszą zatem metodą na znalezienie swojego ulubionego połaczenia wybranego dania z alkoholem jest otwartość na nowe smaki i próbowanie nowych połączeń. Tylko w ten sposób można znaleźć coś idealnego dla siebie. Nawet jeśli będzie wiązało się to z odrzuceniem wielu połączeń różnych potraw i trunków, znajdując najlepsze dla siebie połączenie smaków, z pewnością czas poświęcony na poszukiwania będzie można uznać za produktywnie spędzony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *