Regiony winiarskie

Co kraj to obyczaj, a każdy region to osobna historia i pasja tworzenia. Wino to przede wszystkim różnorodność tradycji i smaku oraz specyfika miejsca, z którego pochodzi. Klimat, techniki uprawy, tradycje i historia to tylko niektóre elementy, które składają się na wyjątkowość danego gatunku. Przydatne informacje znajdzie tu zarówno wytrawny podróżnik, jak również początkujący turysta, podczas swojej wyjątkowej wycieczki po zakątkach winem płynących.

Dolina Barossa – najsłynniejszy region winiarski Australii

Dodane przez dnia kwi 10, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Dolina Barossa – najsłynniejszy region  winiarski Australii

Shiraz, Chardonnay i Semillon kojarzą się szczególnie z odległą Australią. W kraju tym, jako czwartym z kolei producentem wina na świecie, trunek produkowany jest w wielu regionach, od miejsca narodzin tamtejszego przemysłu winiarskiego – Nowej Południowej Walii, przez chłodną Tasmanię, po region słynący ze szlachetnych upraw – Queensland. Regionem najbardziej kojarzonym z australijskim winem jest Dolina Barossa.  Miejscowe winnice Dolinę Barossa zalicza się do najlepszych na świecie regionów winiarskich. Liczba winnic wynosi tutaj 150, trunki produkowane są z klasą od lat, a miejscowe restauracje i producenci żywności otrzymują najważniejsze w swoich dziedzinach nagrody. Będąc tam, warto wybrać się na rowerową przejażdżkę po okolicy – taka wyprawa gwarantuje niezapomniane wrażenia. Obecnie cały świat importuje stąd wina Jacob’s Creek, które pochodzą z pierwszej winnicy powstałej w tym regionie. Uroki regionu Regionowi uroku dodają lokalne galerie sztuki, sklepy z rękodziełem oraz popularność pieczenia domowych chlebów czy wytwarzania tradycyjnych serów. Lokalne firmy zajmujące się turystyką oferują szeroki wachlarz możliwości spędzania wolnego czasu – od przejażdżek samochodami w stylu vintage, po loty helikopterami czy podróże balonami napełnionymi gorącym powietrzem.  Kopalnie złota Historia regionu, oprócz wina, związana była również ze złotem – po odkryciu złóż złota w XIX wieku, w poszukiwaniu bogactwa przyjechało tu około 4 000 poszukiwaczy. Region swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Barossa, które pierwotnie powstało jako miasteczko górnicze. Zasoby szybko się jednak skończyły i mieszkańcy zajęli się winiarstwem oraz...

czytaj więcej

Węgierskie regiony winiarskie

Dodane przez dnia mar 7, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Węgierskie regiony winiarskie

„Polak, Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki”. Wina nie polecamy wprawdzie pić ze szklanki, jednak zachęcamy do przyjrzenia się Węgrom jako jednego z ważnych okręgów winiarskich. Dla wielu z nas pierwszym skojarzeniem z winem pochodzenia węgierskiego jest zapewne Tokaji. Jednak na tym winiarskie zaplecze tego pastwa się nie kończy. Sprawdźmy, czym charakteryzują się regiony winiarskie na Węgrzech.  Przede wszystkim należałoby zacząć od węgierskiej tradycji produkcji tego trunku, a jest ona całkiem długa. W ramach ciekawostki: Węgry są pierwszym krajem na świecie, w którym wprowadzono formalną legislację wina (1893). Jeśli chodzi o tokaj, nazwa wina bierze się od regionu, w którym jest produkowane. Obszar ten mieści się w południowo- wschodniej części kraju i słynie ze swoich słodkich win. Węgierski szlachetny procent Tokaji Aszú był napojem uwielbianym przez wszystkich. Wybierali go wielcy, począwszy od Ludwika XIV poprzez Beethovena, skończywszy na Piotrze Wielkim. Nie bez powodu przylgnęła do niego etykieta Wina Królów i Króla wśród Win. Idąc ku współczesności spotykamy się zawsze z faktem formalizacji zasad produkcji poszczególnych trunków alkoholowych. Tak było i w tym przypadku. W przypadku Węgier był to okres komunizmu, kiedy wielka różnorodność odmian winogron musiała ustąpić w obliczu ważniejszych celów. Węgry zasłynęły również z „Byczej Krwi” (węg. Bikavér). Ale te dwa wina to tylko kropla w morzu produkcji trunku tego kraju. Obecnie węgierskie winiarstwo bardzo się zdywersyfikowało i pojawia się coraz więcej małych winiarni oferujących „rzemieślnicze” wina.  Pochodzenie smaków Prawnie na Węgrzech możemy wyróżnić 22 regiony winiarskie. Najważniejsze z nich to Tokaj, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja, Eger, Villány i Szekszárd. Jak wcześniej wspomnieliśmy Tokaj – położony w północno-wschodniej części Węgier, u podnóża Karpat, jest najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú, ale też z odmian winogron Furmint, Hárslevelű i Muscat, stosowanych do produkcji tego wina. Na północy kraju, w regionie Eger, produkuje się eleganckie wina czerwone, w szczególności odmiany Bikavér. Chcąc spróbować najlepszej odmiany Byczej Krwi musimy poszukać wina z etykietą Superior, wprowadzoną ostatnio w prawie regulującym produkcję wina. Ze względu na szerokość geograficzną, wina pochodzące z regionu Eger porównywane są do win burgundzkich. Nie mają budowy takiej jak wina czerwone z południa, lecz nadal zachowują swoją elegancję i złożony smak. Tego można zakosztować podczas corocznego Festiwalu Egri Bikavér (tradycyjnie odbywającego się w lipcu), gdzie liczne miejscowe winiarnie wypowiadają się na temat Byczej Krwi przy dźwiękach przyjaznej folkowej muzyki. Wielka Równina, położona pomiędzy Dunajem a Cisą to natomiast obszar regionów Kunság, Csongrád i Hajós-Baja. Z tego właśnie miejsca pochodzi około połowa produkowanych na Węgrzech win. Większość z nich to wina lekkie, stołowe. Potwierdzeniem tego, że są pyszne, może być Wyróżnienie Węgierski Winiarz roku 2007 przyznane winiarni Frittman pochodzącej właśnie z tego regionu. Obszar Villány należy do najcieplejszych i najbardziej wysuniętych na południe. Produkuje najlepsze i najbardziej bogate, jeśli chodzi o swoją budowę, wina czerwone na Węgrzech. „Jeśli Eger jest Burgundią Węgier, to Villány jest ich Bordeaux.” Odmiany Bordeaux, takie jak Cabernet Sauvignon czy Merlot, odgrywają tu kluczową rolę. Szczególną renomą cieszy się Cabernet Franc. Zaraz za nim jest Portugieser. Zaciekłą walkę o palmę pierwszeństwa z południowym rywalem toczy region Szekszárd, wysunięty dalej na północ. Nie mniej jednak to w Villány każdego roku w październiku odbywa się Festiwal Czerwonego Wina, wydobywający z czerwonych win to, co najlepsze.  Zakosztować Węgier i wina Spróbować węgierskiego wina – to cel całkiem prosty do zrealizowania. Można kupić butelkę węgierskiego...

czytaj więcej

Tradycja hiszpańskich win

Dodane przez dnia lut 11, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Tradycja hiszpańskich win

Od zarania dziejów Hiszpania jest drugim najstarszym winiarskim krajem basenu Morza Śródziemnego. Początki produkcji wina w tym państwie sięgają 1100 – 500 r.p.n.e (tereny Andaluzji i podnóży Pirenejów). Niektórzy naukowcy twierdzą, że pierwsze hiszpańskie winnice założone zostały przez Fenicjan już 3 tysiące lat temu w rejonie miejscowości Kadyks i Jerez. Na przestrzeni wieków Hiszpania święciła swoje wzloty i upadki w produkcji wina. Od 1986r, kiedy to przystąpiła do EWG możemy jednak zaobserwować widoczny progres w produkcji. W Hiszpanii zaczęto wówczas  inwestować w rynek winiarski – ulepszono sposoby uprawy i wytwarzania, co przełożyło się na poprawę jakości wina. Jak długa i szeroka… Hiszpania jest krajem kontrastów. Od spieczonego słońcem rubieżnego regionu La Mancha, przez żyzne pola Walencji, po zimne północne wybrzeża Galicji i Asturias oraz wymagającą w uprawie i ostrą w klimacie dolinę Duero. Warunki klimatyczne i powierzchnia są tu nie bez znaczenia, bo w kraju Basków winorośle uprawiane są od czasów romańskich niemalże w całym państwie. To kraj o największej powierzchni upraw winorośli na świecie. Wino rośnie w Hiszpanii na terenach sięgających niemalże 1,2 miliona hektarów. Istotnym czynnikiem jest też tradycja winiarska zachowywana od pokoleń. Najstarsze krzewy mają ponad 200 lat… Potęga wina W tym kraju przeciwieństw czeka na nas wiele niespodzianek, które przekładają się na świat win. Obecnie Hiszpania uznawana jest za trzeciego największego w Europie producenta win (zaraz po Francji i Włoszech). Roczna produkcja tego trunku sięga tu 48 milionów hektolitrów. W Hiszpanii działa 10 tysięcy winiarni w 60 apelacjach (regionach winiarskich) i 17 dystryktach autonomicznych. Ponad 4000 winiarzy zajmuje się uprawą ponad 90 odmian winogron. Co 8 zatrudniony w Hiszpanii pracuje przy produkcji wina lub w sektorze bezpośrednio z nią związanym. Uprawa winorośli i jej tradycyjny charakter nie tylko daje zatrudnienie rzeszy ludzi, ale też zapewnia utrzymanie równowagi lokalnych ekosystemów i ochronę środowiska naturalnego. Hiszpańskie wino – znaczy tradycja i smak Jak to się ma do jakości? Hiszpańskie wina posiadają własną skalę ocen (przewodnik Peñína), niezależną od skali Parkera. Ponadto, zgodnie z prawem unijnym, wina hiszpańskie dzielimy na jakościowe, regionalne i stołowe. Wyróżniamy cztery kategorie jakościowe: Pago DO, DO, DOCa i VCIG. Denominación de Origen de Pago (DO Pago) – najwyższy stopień klasyfikacji zarezerwowany dla najlepszych win z pojedynczych posiadłości osiągających co roku najwyższą jakość. Denominación de Origen Calificada (DOCa) – wina o stałej wysokiej jakości. Dotychczas status ten otrzymują wina jedynie z regionów La Rioja oraz Priorat oraz region produkujący wina musujące cava – Penedés. Denominación de Origen (DO) – wina o ściśle uregulowanym składzie szczepów, wyprodukowane zgodnie z określonymi metodami produkcji w określonym regionie. Słowem, to znak jakości i gwarancja użycia tradycyjnych metod winiarskich. Vino de Calidad con Indicacion Geografica (VCIG) – wina pretendujące do przyznania DO. Wyjątkowe Różnorodność w pełnej krasie – to co z pewnością oferuje nam hiszpański rynek winiarski. Każdy region, odmienny klimat, unikalna tradycja produkcji zapewniają niepowtarzalny smak. Nam pozostaje tylko wybrać się w podróż po tym rynku, by odnaleźć wino idealne dla naszego podniebienia....

czytaj więcej

Gruzja – najstarszy region winiarski na świecie

Dodane przez dnia sty 14, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Gruzja – najstarszy region winiarski na świecie

Historia produkcji wina przez ludność kaukaską sięga od 5 do 7 tysięcy lat p.n.e. – to wręcz niewiarygodne jak stara jest na tych ziemiach tradycja winiarskich wyrobów. Pierwsze, dość prymitywne metody pozyskiwania trunku były rzecz jasna intuicyjne, ale dziś Gruzini doprowadzili tę sztukę do absolutnej perfekcji. Uprawy winorośli zajmują w Gruzji 32 tys. ha powierzchni i składa się nie pięć głównych regionów winiarskich. W obrębie niewielkich różnic geograficznych, na tych terenach panuje jednak duża różnorodność gatunkowa szczepów i produkowane z nich wina różnią się w stosunku do siebie nawet, jeżeli pochodzą z sąsiednich wiosek. Z tego powodu Gruzini uczciwie podchodzą do kwestii mikroregionów i wyróżniają ich aż kilkadziesiąt, chociaż do oficjalnie uznanych należy tylko 18. Gruzja jest jednym z niewielu regionów winiarskich na świecie, gdzie nie rozpoczęto komercyjnego nasadzania gatunków międzynarodowych. Oznacza to, że wszystkie rosnące tam odmiany winorośli, a jest ich od 50 do 500 (według różnych źródeł), to oryginalnie występujące szczepy, z których 38 zarejestrowanych jest komercyjnie. Do najbardziej popularnych należą Rkatsiteli i Saperavi. Wybierając spośród bogatej oferty win gruzińskich, zwróćmy uwagę na region: Kachetia Na wschód od Tbilisi roztacza się największa i najważniejsza winiarska kraina Gruzji. W jej obrębie wyróżnia się aż 25 mikroregionów, z których 14 jest oficjalnie uznanych. Imeretia W ojczyźnie białego wina wytrawnego znajduje się tylko jeden urzędowy mikroregion, ale pod względem wielkości, jest to drugi największy obszar winiarski w całej Gruzji, liczy on sobie blisko 9 tys. ha. Kartilia To ponad 2,5 tys. hektarów powierzchni, na której uprawia się jedne z najpopularniejszych gruzińskich win musujących – Atenuri. Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia Górzyste podłoże wymusza na właścicielach i pracownikach winnic pozostanie przy tradycyjnych, ręcznych metodach uprawy. Dzięki temu wina pochodzące z tego niewielkiego regionu cieszą się ogromnym poważaniem i są uważane za jedne z najbardziej prestiżowych. Wybrzeże Czarnomorskie Tutaj zaczyna się strefa upraw subtropikalnych. W nadmorskim klimacie formalnie funkcjonują cztery regiony winiarskie: Mergelia, Guria,Adżaria oraz...

czytaj więcej

Czy polskie wino jest godne uwagi?

Dodane przez dnia gru 13, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Czy polskie wino jest godne uwagi?

Wino kojarzy się z malowniczą Prowansją, słoneczną Toskanią czy upalną Andaluzją. Jak się okazuje, gorący klimat nie jest konieczny do pomyślnego rozwoju  przemysłu winiarskiego. Najlepszym dowodem jest tutaj polskie wino, które cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko wśród rodaków. Dostępne jest już w Nigerii, Chinach, Stanach Zjednoczonych i w Libanie. Skąd ten sukces polskich winiarzy? Warto pamiętać, że tradycja uprawy winorośli w kraju nad Wisłą jest imponująca, bowiem sięga już IX i X wieku. Polacy mają niemałą wiedzę na temat win, dlatego też popularność polskiego wyrobu nie powinna dziwić. Rys historyczny Za prekursorów winiarstwa w Polsce uważa się benedyktynów i cystersów, którzy w przyklasztornych gospodarstwach mieli uprawiać winorośl i wyrabiać wino głównie na potrzeby liturgiczne. Do Małopolski winorośl dotarła z południa Europy. Założycielami winnic byli głównie mieszczanie. Najwięcej upraw winorośli znajdowało się na Śląsku, w Zielonej Górze, Poznaniu, Torunie, Płocku, Sandomierzu, Lublinie i Krakowie. Nie bez kozery nazwy wiele polskich miejscowości odnoszą się wina właśnie: Winna Góra, Winiary, Winniki czy Winogrady. Przypuszcza się, że najstarszym ośrodkiem winiarstwa na terenie dzisiejszej Polki był Przemyśl. W XVI wieku zaczęto odnotowywać regres w polskim winiarstwie, do czego przyczynił się import win z krajów, w których uprawa winorośli była łatwiejsza. Ogromną popularnością cieszyły się wówczas wina węgierskie, greckie i hiszpańskie. Ostateczne spustoszenie w winnicach dokonały długotrwałe wojny w XVII wieku. W XX wieku najdłużej oparły się różnym przeciwnościom (wojny, mrozy) winnice w rejonie Zielonej Góry, leżącej wówczas w Niemczech. Jeszcze w okresie międzywojennym areał winnic zielonogórskich wynosił ok. 300 hektarów. Wino dziś Po wieloletniej przerwie nastąpiło odrodzenie polskiej tradycji winiarskiej. Obecnie polskim zagłębiem wina nie są już regiony Zielonej Góry, lecz województwo podkarpackie, gdzie pojawiły się pierwsze profesjonalne winnice. W krótkim czasie powstało 150 nowych winnic, o areale od kilku do kilkudziesięciu arów. W 2005 roku, w klasyfikacji upraw winorośli w Europie, Polska została zaliczona do strefy „A” (najchłodniejszej). Oznacza to, że nasz kraj uznano za potencjalnie winiarski i że w produkcji wina jesteśmy traktowani tak samo jak Niemcy, Austria czy Czechy. Szacuje się, że wszystkich winnic w Polsce jest 400.  Polskie winnice oferują zarówno białe jak i czerwone wina. Otrzymywane z wielu odmiany winorośli  takich jak Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer, Ruländer, Sylvaner, jak również Seyal Blanc, Bianca, Muscat Odessa, Regent i Rondo gwarantują dużą różnorodność smaku i aromatu. Sami winiarze mają jednak świadomość, że choć polskie cieszy się coraz większym uznaniem znawców jak i amatorów, to nie dorówna właściwościami winom hiszpańskim, włoskim czy francuskim. Smak polskiego lata Przy uprawie winorośli piękna i słoneczna pogoda to podstawa. Pogoda w naszym kraju lubi płatać figle, dlatego też polscy winiarze modlą się o upalne lato, od którego zależy być albo nie być na winiarskim rynku. Promienie słoneczne dodają słodyczy winogronom, dzięki czemu wino zyskuje na swojej jakości. We wrześniu zaczyna się winobranie, a wraz z nim wielka feta. W Zielonej Górze organizowana jest trwająca ponad tydzień impreza, podczas której odbywają się koncerty, testowanie win czy spotkania teatralne. Historia zielonogórskiego winiarstwa to bardzo istotny element lokalnej tożsamości. Jedna z legend mówi, że po zamordowaniu Bachusa przez tytanów bogini Atena pokropiła jego krwią tereny przyszłych regionów winiarskich, a jedna z nich spadła na Zieloną Górę, co zapoczątkowało tradycję winiarską na tym terenie. Pierwsze udokumentowane wzmianki dotyczące zielonogórskiego winiarstwa pochodzą z 1314 roku. Położenie miasta na nasłonecznionych wzgórzach, a także sprzyjający klimat przyczyniły się do rozwoju winiarstwa, umożliwiając powstanie najbardziej na północ w Europie wysuniętych winnic. Nie ulega wątpliwości, że...

czytaj więcej

Chile. Nowa jakość rajskiego wina

Dodane przez dnia lis 18, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Chile. Nowa jakość rajskiego wina

Z czym kojarzą ci się wina z Chile? Z tanim i słabym jakściowo „sikaczem”? Może kiedyś tak było. Na szczęście czasy się zmieniają, a wraz z nim wina rodem z Chile. Poznaj bliżej ten niezwykły raj oraz regiony, które tworzą jego winne owoce. Wina chilijskie to ponad 450-letnia tradycja. Choć początkowo, zostały eksportowane jako podrzędne wina stołowe słabej jakości, to wszystko zmieniło się od przyjazdu na tereny Chile Europejczyków. Przywieźli oni ze sobą wyjątkowe szczepy francuskie, co zapoczątkowało nową erę wina w Chile. W połączeniu z dobrodziejstwem i doskonałym klimaten, wina zaczęły zyskiwać nową jakość. Chile na długi czas odseparowało się od reszty winiarskiego świata, skupiając się jednynie na produkcji wewnętrznej. Ten stan zmienił się dopiero po szeregu inwestycji, do czego przyczynił się hiszpański winiarz Miguel Torres. Bardzo szybko ocenił, że rejony Chile doskonale nadają się do produkcji wina, a jego plan spodobał się tamtejszym winiarzon. Po jakie chilijskie wina warto sięgnąć? Godne polecenia są te wywodzące z Francji: Cabarnet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir czy Cabernet Franc (wina czerowne) a także Chardonnay, Sauvignon Blanc i Semillon z win białych. Warto zwrócić też uwagę na pochodzące z Afryki Muscat d’ Alexandrie, a także niemiecki Riesling. Regiony Każdy region Chile to inny klimat, przeznaczony do uprawy innej winorośli. Dzięki temu każde tamtejsze wino posiada swój niepowtarzaly charakter i bukiet smakowy. Aconcagua To suchy i ciepły rejon rozciągający się od Andów aż po sam Pacyfik. Dzięki pełni słońca, a także amplitudzie temperatur (gorący dzień i zimna noc). Na tych terenach uprawia się w większości wina czerwone jak Cabarnet Sauvignon, Merlota. Carmenere oraz Syrah. W ich smaku wyczuć można wyrazistość owoców, sporą moc (14% alkoholu) oraz wyjątkowy aromat. Coquimbo Jest to najmłodszy region winiarski w Chile. Znajduje się na suchym terenie pustyni Atakama, jednak od wysuszenia chroni je zbawienny zimny wiatr wód arktycznych. Jeszcze niedawno obszar ten kojarzony był z winami słabej jakości, jednak produkowane na tym obszarze wino Francisco de Aguirre dały dowód na to, że te czasy już minęły. Casablanca To rejon słynie przede wszystkim z niesamowicie smacznych białych win. Przykładem na to jest Sauvignon Blanc oraz wyraźy, czerwony Pinot Noir. Choć początkowo utrapieniem winiarzy były silne przymrozki i mgły, okazało się, że dla białych winorośli surowy klimat jest bardzo korzystny. Do tej pory region ten jest jednym z najszybciej rozwijających się w Chile. Maipo To z kolej jeden z najstarszych oraz najbardziej rozpoznawalnych rejonów rozciągających się między Andami a pasmem gór nadbrzeżnych. W samym środku znajduje się stolica Chile – Santiago. Charakterystyczny jest tu bardzo zróżnicowany klimat i wahania temperatur. Usytuowane są tu słynne winnice Concha y Toro, Vinedos Chadwic, Almaviva czy Carmen. Curcio To jeden z ważniejszych rejonów winiarskich Chile oraz drugi pod względem plantacji. To z tym rejonem wiążą się działania wspomnianego wcześniej Miguela Torresa, który sprowadził się tu w 1979 roku. Przede wszystkim rosną tu odmiany winorosli czerwonych, a najbardziej rozpoznawalny jest Cabarnet...

czytaj więcej

Tysiącletnia tradycja winiarska Bułgarii

Dodane przez dnia paź 14, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Tysiącletnia tradycja winiarska Bułgarii

Winiarstwo w Bułgarii ma prawie tysiącletnią tradycję. Lata doświadczenia zrobiły swoje, czyniąc je doskonałym i jedynym w swoim rodzaju winem, które zdobyło olbrzymią popularność na całym świecie. Bułgaria jest najbiedniejszym krajem Unii Europejskiej. Dzięki klimatowi oraz pięknym krajobrazom jest jednak ratowana przez turystykę. To dzięki niej można poznać uroki bułgarskiego wina, którego produkcja odbywa się na wysokim poziomie, a dobre wino i wspaniałe widoki to dobra recepta na sukces. To dzięki tym cechom znajduje się w czołówce najchętniej wybieranych win europejskich. Produkcja wina w Bułgarii odbywa się w pięciu głównych regionach. Każdy z nich nieco różni się od pozostałych, co wpływa jednak tylko delikatnie na aromat oraz smak win. Regionami tymi są: Dolina Strumy, położona w południowo-zachodniej Bułgarii. Równina Dunajska, położona na północy. To tu powstaje ponad 30% produkcji wina bułgarskiego Dolina Róż, położona na południe od Równiny Dunajskiej Stara Zagora i Jambol, miasta położone w skrajnie południowej Bułgarii Czarnomorski, ciągnący się wzdłuż wybrzeża Generalnie uprawa winogron występuje w całym kraju i przyporządkowanie jej tylko do tych pięciu regionów byłoby mocno krzywdzące. One są jedynie największe. W Bułgarii uprawia się przede wszystkim ciemne winogrona. Do najpopularniejszych odmian należą : Międzynarodowe, takie jak: cabernet, merlot i sauvignon Lokalne, takie jak: pamid, gamza, mavrud, rubin oraz melnik. W zdecydowanej większości produkowane są tu wina czerwone. To one cieszą się największą renomą oraz szacunkiem. Wina białe są daleko w tyle, jednak producenci coraz częściej kładą nacisk również i na nie. Warto je wypróbować, bo prezentują ciekawe kombinacje aromatów. Prawie tysiącletnia tradycja ma swoje zdecydowane plusy. Bułgarzy doskonale wiedzą, jak efektownie i efektywnie produkować wino. Znają jego każdy, najmniejszy nawet tajnik. To trzeci, pośród Francji i Włoch największy dostawca czerwonego wina, które od lat znajduje się wysoko w światowych rankingach i szybko znika ze sklepowych półek. Polecam każdemu spróbowanie wina bułgarskiego, bo w porównaniu do win z innych, teoretycznie lepszych producentów, możecie się bardzo mile zaskoczyć. Bułgaria może nie jest największą światową gospodarką, jednak ambicja oraz zaangażowanie w produkcje wysokiej jakości wina zrobiły swoje i zagwarantowały jej miejsce w liście krajów z najlepszymi winami na...

czytaj więcej

Argentyna, południowoamerykańskie serce winiarstwa

Dodane przez dnia paź 14, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Argentyna, południowoamerykańskie serce winiarstwa

Argentyna jest jednym z największych producentów wina na świecie. W czym tkwi jej sukces? Argentyna jest jednym z największych państw w Ameryce Południowej. Posiada olbrzymie zasoby naturalne oraz tereny wprost stworzone do produkcji winogron. Nie mogło stać się inaczej, więc została jednym z największych producentów wina. Hiperinflacja w latach 90-tych mocno dała się jej we znaki. Spożycie na rodzimym rynku mocno spadło i dzięki temu postawiono na eksport wina. I całe szczęście! Główne regiony, w których uprawia się winogrona, to La Rioja i San Juan. La Rioja leży pomiędzy 900, a 1200 m npm. Położony między łańcuchami górskimi ze średnią temperaturą 18 stopni Celsjusza. San Juan leży nieco niżej, bo na wysokości około 600 m npm. Salta i Catamarca. Wysokość na poziomie 1500 m npm, ze średnią temperaturą 18 stopni Celsjusza. Mendoza. Serce winiarskiej Argentyny. Produkowane jest tu 80% całego wina w tym kraju. Neuquen i Rio Negro. Wschodząca gwiazda stawiająca na wina musujące. W Argentynie najpowszechniej uprawiane są winogrona Malbec. Stanowią one aż 75% wszystkich winogron. To ten gatunek wraz z Torrontes są dla Argentyny najbardziej przyszłościowe. Jedynie tutaj znalazły warunki na masową produkcję, której nie dało się osiągnąć w Europie. Warunki klimatyczne sprzyjają produkcji praktycznie każdego gatunku winogron. Szczególną cechą argentyńskiego winiarstwa jest duże rozdrobnienie. Nie ma tu kolosów na miarę europejskich, jednak ma to swoje dobre strony. Przede wszystkim panuje duża różnorodność. Każde wino jest specyficzne i na swój sposób unikalne, jednak na dłuższą metę może się to okazać nieco kłopotliwą sprawą, gdyż podbój świata przez małe firmy będzie znacznie utrudniony. Dawniej Argentyńczycy wybierali tańsze i gorsze jakościowo wino. To samo tyczyło się produkcji, jednak ostatnie lata przyniosły poprawę jakości oraz duże zmiany w mentalności mieszkańców, dzięki czemu obecnie możemy cieszyć się winami z tego niezwykle emocjonującego kraju, pełnego kontrastów. Wina argentyńskie są niepowtarzalne, szczególnie ze względu na odmiany winogron, które nie są uprawiane nigdzie indziej. Dzięki temu oraz połączeniu narodowej pasji, temperamentu oraz klimatu powstają wspaniałe odmiany, które można spokojnie polecić każdemu...

czytaj więcej

Francuskie wina

Dodane przez dnia paź 8, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Francuskie wina

Francja to kraj niemal płynący winem, którego powierzchnia usiana jest gęsto regionami uprawy winorośli. Wyjątkowe warunki klimatyczne pozwalają tam na uprawę bardzo różnych szczepów gron, co przekłada się na różnorodność produkowanych win i skalę tej produkcji. Francja straciła w ubiegłym roku pierwsze miejsce pod względem ilości wypuszczanego na rynek alkoholu, ale wciąż należy do liderów rynku, a produkowane tam wina są wzorem do naśladowania na całym świecie. Winorośl darem od Greków Wbrew obiegowej opinii historia produkcji wina nie zaczyna się jednak we Francji. To prawdopodobnie Grecy 600 lat p.n.e przywieźli nad Sekwanę plantacje winogron. Na rozwój i spopularyzowanie uprawy tych roślin w kraju duży wpływ miała znaczna ilość klasztorów, w których znajdowały się winnice. Przemysł alkoholowy czynnie wspierał także Napoleon III, który zlecił w 1855 roku Izbie Handlowej klasyfikację winnic w Bordeaux, która przetrwała do dzisiaj. Po rewolucji francuskiej produkcja win przestała być przywilejem wyższych kast społecznych i przeszła także w ręce biednych ziemian. Obecnie Francja jest krajem, gdzie wino łatwiej dostać jest w sklepie niż wodę, a jadąc przez prowincjonalne miasteczka jest większa szansa, że trafi się na winnicę niż pensjonat. Klimat sprzyja produkcji win z całego świata Zdecydowana większość produkowanych w kraju nad Sekwaną win ma kolor czerwony. Charakter alkoholu określa się tam na podstawie regionu winiarskiego, nie szczepu, z którego został on wyprodukowany. Wpływ na to ma fakt, że Francja położona jest w najbardziej korzystnych dla hodowli winogron szerokościach geograficznych kwalifikujących się do dwóch odrębnych stref klimatycznych. Położenie kraju pozwala na hodowlę w zasadzie wszystkich szczepów winogron, nawet tych, które wymagają bardzo konkretnych warunków klimatycznych. W Langwedocji obecnie możliwa jest produkcja nawet win nowoświatowych, czyli tych, których nie spotkamy tak naprawdę nigdzie poza Chille i RPA. Podczas kiedy Chille bez większego powodzenia stara się odtworzyć francuskie...

czytaj więcej

Bordeaux, królestwo czerwonego wina

Dodane przez dnia paź 8, 2013 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Bordeaux, królestwo czerwonego wina

Słynne czerwone wina z Bordeaux stanowią obecnie jedne z najlepiej rozpoznawalnych marek na świecie. Swój smak i kolor zawdzięczają warunkom klimatycznym panującym na zachodzie Francji. Aby wiedzieć, które z nich postawić na swoim stole warto poznać zasady klasyfikacji francuskiego wina. Idealne warunki dla kwitnących winogron Najbardziej znanym z francuskich regionów winiarskich jest Bordeaux, które stanowi największy obszar produkcji wina na całym świecie. Bordeaux położone jest na zachodzie Francji u zbiegu dwóch rzek Garonny i Dorogne, które wpływają następnie wspólnym ujściem do Atlantyku. Ze względu na bliskość Oceanu Atlantyckiego panuje tam łagodny klimat bez silnych wahań temperatury. Zimy nie są zbyt mroźne, wiosny często mijają pod znakiem nieustających opadów deszczu, a lata umiarkowanych upałów. Pogoda ma duży wpływ na jakość dojrzewających we francuskich hodowlach winorośli, a więc i produkowanych z nich win. Tradycyjne czerwone wina, z których słynie ten region Francji wytwarza się głównie z trzech szczepów: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. W Bordeaux białe wina stanowią jedynie 20% całej produkcji. Winorośl rośnie tam na glebach o bardzo zróżnicowanej strukturze, od piaszczystych, żwirowych, a nawet kamienistych po gliniaste. To kolejny z czynników warunkujących późniejszy smak i aromat winnych gron. Klasyfikacja win Jakość wina ocenia się we Francji na podstawie tzw. apelacji, czyli oznaczenia, które mówi o pochodzeniu wina i ścisłych zasadach jego produkcji. W Bordeaux klasyfikuje się aż ponad 50 różnych apelacji, ale w uproszczeniu można podzielić wina na trzy kategorie. Niską jakość określają regionalne apelacje (AOC Bordeaux i AOC Bordeaux Superieur), które obejmują cały obszar Żyrondy i stanowią zdecydowaną większość rocznej produkcji, bo aż 57%. Wyżej plasują się już apelacje subregionalne obejmujące m.in. Medoc i Graves i stanowiące 27% ilości wytwarzanych we Francji win. Najwyższą jakoś sygnuje się z kolei jako apelacje gminne, określające wina produkowane wewnątrz konkretnej bądź kilku sąsiadujących jednostek terytorialnych. Jest to najmniej, bo tylko 15% rocznej produkcji i oznacza się tak m.in. trunki pochodzące z gminy Margaux, Maulis czy Cadillac. Prawo pozwala co prawda na sprzedaż trunków wytwarzanych w gminie jako wina z kategorii regionalnej, ale nie odwrotnie, a w praktyce i tak zdarza się to wyjątkowo rzadko. Do produkcji gminnych apelacji można również wykorzystywać szczepy hodowane w sąsiednich gminach, ale tylko jeśli posiadają one zbliżoną do wymaganych...

czytaj więcej