Gruzja – ojczyzna wina

Dodane przez dnia wrz 18, 2015 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Gruzja – ojczyzna wina

Miejsce, w którym narodziła się produkcja wina – wedle dzisiejszego stanu wiedzy to właśnie południowe stoki Kaukazu (a więc tereny dzisiejszej Gruzji) są kolebką tego trunku. Archeolodzy odnaleźli ślady świadczące o tym, że już 7 tysięcy lat p.n.e. ludzie nauczyli się kontrolować ten proces – i po dziś dzień mieszkańcy Gruzji produkują wino tradycyjnymi metodami.

Co jest charakterystyczne dla gruzińskiego wina?

Wina gruzińskie uprawia się od setek lat tymi samymi metodami, to właśnie sprawia, że są one szczególnie cenne. Warto też wiedzieć, że szczepy winogron rosnących w Gruzji nie występują nigdzie poza tym krajem. Szacuje się, że są tu dziesiątki, a nawet setki gatunków winorośli – za najważniejsze uchodzą Rkatsiteli i Saperavi. Pierwszy z nich to wino białe, drugie to czerwone wino – jego nazwa w tłumaczeniu oznacza ”kolor”. Ciekawostką jest to, że tradycyjna metoda produkcji gruzińskich win nie uznaje oddzielania w czasie fermentacji soku z winogron od moszczu, czyli skórek i pestek. Jest to powodem zdumienia wielu turystów przyjeżdżających do Gruzji, ale racząc się tutejszym winem, przekonują się do tej kontrowersyjnej metody.

Gdzie produkuje się gruzińskie wina? Jakie są jego odmiany?

Gruzja posiada pięć regionów winiarskich. Większość gruzińskiego wina powstaje w Kachetii, która jest także kolebką tradycyjnego winiarstwa. Aż 70% wina pochodzącego z tego kraju produkuje się właśnie w Kachetii, a łączny teren tutejszych upraw winorośli to ponad 30 ha. Drugie miejsce pod względem wielkości zajmuje Imeretia, jednak posiada ponad trzy razy mniejszy obszar upraw . Znacznie już mniejszym regionem jest Kartlia. Jest znana z produkcji win musujących Atenuri. Cenionym regionem uprawy win gruzińskich jest także Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia – tutejsze strome zbocza wymagają od hodowców szczególnie dużego nakładu pracy. Uprawy położone w subtropikalnej strefie Wybrzeża Czarnomorskiego to Megrelia, Guria, Adżaria oraz Abchazja.

Ważniejsze odmiany białego wina gruzińskiego to półsłodkie Pirosmani i Tvishi, półwytrawne Anakopia, Tbilisuri oraz wytrawne Mtsvani, Gelati czy Shuamta. Do białych win deserowych zaliczają się Saamo i Khikkhvi. Uznanymi czerwonymi winami gruzińskimi są półsłodkie Akhasheni, Khvanchkara i Alazani, półwytrawne Aguna oraz wytrawne Mukuzani.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *