Nowa Zelandia – wina z krainy Hobbitów

Dodane przez dnia maj 27, 2015 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Nowa Zelandia – wina z krainy Hobbitów

Rozsławiona filmami o Śródziemiu Nowa Zelandia jest jednym z najmłodszych – i najciekawszych – regionów produkcji wina na świecie.

Unikalność tutejszych trunków to zasługa wielu czynników – do najważniejszych należą uwarunkowania geograficzno-klimatyczne oraz historyczne.

 

Geografia, klimat i historia a wina z Nowej Zelandii

 

Położony na półkuli południowej wyspiarski kraj charakteryzuje się klimatem morskim, w którym dużą rolę odgrywają prądy antarktyczne. Stabilne, umiarkowane temperatury oraz równomiernie rozłożone i dość obfite opady sprzyjają bujnemu wzrostowi winogron, a stosunkowo wysokie nasłonecznienie pozwala na rozwój wysokiej jakości owoców.

Warto podkreślić, że z powodu znaczącej rozpiętości geograficznej regionów winiarskich (ponad tysiąc kilometrów) oraz zróżnicowaniu krajobrazów i gleby warunki naturalne zapewniają olbrzymią różnorodność smaku i aromatu.

 

Różnorodność ta podkreślana jest przez zróżnicowanie tradycji winiarskich, jakie dały początek produkcji wina w tym regionie świata. XIX i XX wiek upłynęły pod znakiem przyjmowania imigrantów – którzy przywozili ze sobą własne metody hodowli winorośli, ulubione szczepy oraz odziedziczone po przodkach zwyczaje. I choć siłą rzeczy pierwsze skrzypce odgrywali Anglosasi, to zauważalny wkład miały tradycje bałkańskie i bliskowschodnie. Silne są również związki z dominującymi regionami produkcji wina – a więc państwami basenu Morza Śródziemnego.

 

Najważniejsze szczepy winorośli

 

Odmianą, która rozsławiła nowozelandzkie trunki na świecie jest szczep Sauvignon Blanc, który zdobył około 2/3 całego rynku. Winogrona te dojrzewają głównie na Wyspie Południowej – chłodniejszej, dzięki czemu proces ich wzrostu jest powolny, co sprzyja powstawaniu bogatego i złożonego aromatu. Najważniejszym regionem uprawy tej odmiany jest Marlborough.

Ważne miejsce zajmują także: białe Chardonnay (w którego uprawie celują winiarze z Wyspy Północnej, zwłaszcza regionu Northland i Hawke’s Bay) oraz czerwona odmiana Pinot Noir (uprawianie między innymi w położonym na Wyspie Południowej regionie Canterbury).

Uznanie na świecie zdobywają też producenci wykorzystujący Riesling i Semillon, inne odmiany również są chętnie wykorzystywane.

 

Produkcja i eksport wina

Największe znaczenie w eksporcie zajmują wina białe – szczególnie te powstałe z odmiany Sauvignon Blanc. Dzięki inwestycjom wielkich domów szampana (m.in. Veuve Clicquot) powstają wysokiej klasy wina musujące, popularne są także wszelkiego rodzaju wina deserowe oraz inne rodzaje win.

Głównymi odbiorcami win z Nowej Zelandii są państwa anglojęzyczne – Wielka Brytania, Stany Zjednoczone i Kanada, ale – dzięki entuzjastycznym recenzjom i unikalności bukietu – sukcesy odnoszą także na innych rynkach.

Jeżeli chodzi o producentów – największe znaczenie ma Pernod Ricard NZ (dawniej Montana Wines), wciąż jednak znaczny udział w eksporcie zajmują małe i średnie winnice. Intensywny rozwój i zróżnicowanie geograficzne sprawiają, że – obok słynnych win australijskich – trunki z Nowej Zelandii mogą stać się jednymi z najbardziej prestiżowych.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *