Portugalia krainą win

Dodane przez dnia cze 6, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Portugalia krainą win

Wina w Portugalii spożywa się we wszystkich restauracjach, barach, ogródkach kawiarnianych oraz Tascas, czyli tawernach. Pije się je do posiłków, przy specjalnych okazjach i bez okazji. W kraju wykształciła się też nowa forma turystyki zwana Enoturystyką, polegającą na podróżowaniu po Portugalii szlakiem win. Kultura wina w tym kraju sięga najstarszych czasów. Co zatem sprawia, że wina portugalskie są tak cenione na całym świecie? Co szczególnego powinniśmy wiedzieć o winach z Półwyspu Iberyjskiego?

Różnorodność smaków

Portugalskie wina charakteryzują się swoista odmiennością od siebie samych. Dziwić to może szczególnie, ponieważ Portugalia nie jest zbyt wielkim krajem. Jednak dzięki swojemu geograficznemu usytuowaniu podlega wielu wpływom atmosferycznym. Z Atlantyku, Morza Śródziemnego, a nawet z klimatu kontynentalnego. Dzięki temu posiada również duże zróżnicowanie gleb. Na północy dominują granity i łupki, natomiast na południu królują iły i piaski. Te czynniki wpływają na niepowtarzalną jakość portugalskich win. Od przeszywająco wysokiej kwasowości win z północy szybko możemy doświadczyć wyraźnej rustykalności win z południa.

Wyznaczone Regiony Produkcji Portugalskich Win – Regiões Demarcadas

DOC – Denominação de Origem Controlada. Takim skrótem oznacza się dowód kontroli pochodzenia wina. Jest to określenie nadawane winom, które spełniają wymogi związane z produkcją. Koniecznie wina DOC muszą być tradycyjnie związane z konkretnym regionem geograficznym, oraz powinny odpowiadać określonym wymogom, co do rodzaju gleby, szczepów winorośli, procesów produkcyjnych, zawartości alkoholu oraz czasu leżakowania.

IPR – Indicação de Proveniência Regulamentada jest dowodem produkcji win według ustalonych przepisów. Termin ten nadawany jest winom, które, mimo że charakteryzują się określonymi cechami, to dodatkowo przekraczają okres 5 lat stałego utrzymania osiągniętej jakości, zgodnej z wymogami stosowanymi przy produkcji win o wysokiej jakości. To natomiast prowadzi w dalszej kolejności do przyznania im symbolu DOC.

Trzecią kategorią win są wina regionalne, czyli Vinho Regional. Do tej kategorii zaliczamy lepsze jakościowo wina stołowe, pochodzące z określonego obszaru uprawowego. Duża ilość tych win należy do win jednoszczepowych, które są bardzo popularne na rynku niemieckim i brytyjskim.

Vinho de Mesa są ostatnią, czwartą kategorią win portugalskich, do których należą wszystkie wina niższej jakości, czyli wina stołowe.

Rozwój winifikacji

Finansowa pomoc Wspólnoty Europejskiej w ciągu ostatnich kilkunastu lat przyczyniła się do ogromnego postępu w portugalskim winiarstwie. Dzięki tej pomocy organizacja pracy w winnicach, nowe techniki produkcji oraz sposób zarządzania uprawami zostały zmodyfikowane. Ponadto złagodzono wymagania państwowej biurokracji, co dało winiarzom większe możliwości w produkcji oraz eksporcie. Obecnie portugalskie wina szybko pną się w górę hierarchii jakości. Niezauważalnie mogą stać się pionierem w produkcji win na całym świecie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *