Tajemnice Czarnego Lądu

Dodane przez dnia sie 5, 2014 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Tajemnice Czarnego Lądu

Kiedy myślimy o wyśmienitym winie i kraju jego pochodzenia, do głowy przychodzi nam zapewne Francja i Hiszpania, być może Węgry, Niemcy lub Grecja. Czasem Chile lub Argentyna, ewentualnie Australia i Gruzja. Nasze myśli omijają jedno miejsce – Afrykę. Tymczasem Czarny Ląd może nam zaoferować wino tak niezwykłe, jak sam kontynent.

 Południowa kraina winorośli

 Wina afrykańskie pochodzą z południa kontynentu. Winorośl uprawia się tam już od ponad 350 lat. Pierwsze krzewy zasadził w 1655r. założyciel Kapsztadu Jan van Riebeeck. Ten człowiek dokonał więc w swoim życiu przynajmniej dwóch wielkich rzeczy! Klimat panujący na krańcu kontynentu okazał się wręcz idealny do uprawy winorośli – do dziś możemy się o tym przekonać, delektując się czerwonym lub białym afrykańskim winem. Co ciekawe, początkowo nie chodziło o wzbogacenie i rozweselenie kolonijnego życia, a o względy praktyczne. Wino nadawało się do spożycia znacznie dłużej niż woda, było więc doskonałym napojem dla marynarzy, którzy wyruszali w daleką i niebezpieczną podróż w stronę Indii.

 Dzika słodycz Afryki

 Trunki produkowane w Afryce Południowej słynęły przez wieki ze swojej słodyczy. Dziś, oprócz win deserowych, warto też zwrócić uwagę na te wytrawne. W regionie produkuje się zarówno czerwone, jak i białe wina. Wśród tych pierwszych sztandarową odmianą jest pinotage, która pojawiła się w 1925r. Wśród win białych dominują odmiany Chenin Blanc oraz Sauvigon Blanc. Wyroby pochodzące z Afryki to wina głównie lekkie, nieskomplikowane i bardzo aromatyczne. Coraz większą popularność zdobywają czerwone wina wytrawne – najwięcej sadzi się dziś odmian winorośli, z których produkuje się właśnie ten rodzaj alkoholu.

 Południowoafrykańskie regiony winiarskie

Afryka Południowa jest 9 na świecie producentem wina. Najważniejsze regiony i okręgi winiarskie w RPA zlokalizowane są na południu i zachodzie kraju. Jest ich kilkanaście. Jednym z najsłynniejszych regionów jest Stellenbosch, leżący w samym sercu afrykańskiej krainy wina. Dzięki zróżnicowanym glebom i sprzyjającym warunkom produkuje się tu aż 300 win o różnych stylach i klasach. Sławę zyskał też region Paarl oraz położony pomiędzy dwoma wcześniej wspomnianymi Fredericksburg.

 Egzotyka w kieliszku i na talerzu

Afryka to kwintesencja pojęcia egzotyki. Z pewnością przyczyniają się do tego niezwykłe krajobrazy, tropikalny klimat oraz fascynująca flora i fauna tego kontynentu. Można to poczuć w najlepszych afrykańskich winach. Zobacz, jak posmakować egzotyki także poza kieliszkiem: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/indyk-kolendra-i-limonka. Połącz aromat tropików w jedno wyjątkowe danie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *