Wino z Portugalii

Dodane przez dnia cze 15, 2015 w Regiony winiarskie | 0 komentarzy

Wino z Portugalii

Łagodny i sprzyjający winorośli klimat oraz zróżnicowanie terytorialne sprawiają, że Portugalia jest krajem niezwykle przyjaznym dla branży winiarskiej. Od czasów starożytnych kwitnie tam uprawa winorośli i wyrób win o bardzo zróżnicowanych walorach smakowych. Dzięki pozostawaniu na obrzeżach Europy i swoistym odosobnieniu od reszty kontynentu Portugalia wciąż może pochwalić się tradycyjnymi szczepami, nadającymi tamtejszym winom nutę oryginalności i indywidualizm.

 

Chyba nie ma osoby, nawet nienależącej do wielbicieli win, która nie słyszałaby o maderze lub porto, ale to nie jedyne portugalskie klasyki. W tym kraju każdy region słynie własnymi winami – poznaj ich specyfikę i regionalne klasyki!

 

Region Minho – atlantycka świeżość

 

Północ Portugalii pozostaje pod wpływem Atlantyku. Jest tam chłodniej, a uprawiane tam winorośle idealnie nadają się na lekkie wino wytrawne – odświeżające i nieco kwaskowate w smaku. Wina z tego regionu oznaczane są symbolem Minho VR. Możesz spodziewać się, że dzięki szczepom laureiro, trejadura czy arinto wina wyprodukowane w tym regionie będą miały owocowe lub kwiatowe nuty.

 

Tras-os-Montes – nieokiełznana dzikość

 

Region jest mało urodzajny, górzysty i dziki. Gleby nie należą do żyznych, a klimat w tym regionie jest niemal typowo kontynentalny. Tutejsze wina stają się dzięki temu zupełnie nieprzewidywalne. Dominują tu szczepy bastardo, marufi i tinta roriz. Wino wytrawne białe powstaje najczęściej ze szczepów gouveio, rabigato czy viosinho.

 

Douro, czyli zagłębie porto

 

Nie portowe, choć Douro leży nad rzeką o tej samej nazwie i wpływającymi do niej pomniejszymi rzeczkami. To właśnie tutaj powstaje słynne porto – czerwone, słodkie wino wzmacniane, jednak wielbiciele win wytrawnych i białych (oraz nieco słabszych) znajdą tu również coś dla siebie – to prawdziwe winiarskie zagłębie znane w całej Portugalii, a nawet na świecie.

 

Beiras – stołowa łagodność

 

Beiras słynie z win stołowych i musujących. Region ma klimat bardzo łagodny i choć gleby są tu piaszczysto – gliniaste, okazują się idealne do wyrobu delikatnych, często musujących win. Uprawia się tu klasyczne białe szczepy takie, jak cercial czy arinto oraz doskonale wszystkim znane chardonnay.

 

Lisboa – wina z okolic stolicy

 

Ciekawym regionem winiarskim są też okolice portugalskiej stolicy. Tu powstają wina regionalne oznaczane symbolem Lisboa VR (wcześniej używano określenia Estramadura). Region ten jest bardzo zróżnicowany, co owocuje pełną różnorodnością w gatunkach regionalnych win. W okolicach Lizbony uprawia się wiele klasycznych szczepów takich jak cabernet sauvignon, sauvinion blanc czy chardonnay.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *