Białe wino – podstawowe informacje

Dodane przez dnia mar 19, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Białe wino – podstawowe informacje

Określenie „białe wino” w potocznym jego rozumieniu oznacza każde wino o określonym kolorze (nawet trunki wytwarzane z jabłek czy innych jasnych owoców), pozostając jednak przy prawidłowej terminologii – jest to wino gronowe, do którego fermentacji używa się moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku z winogron (w przeciwieństwie do wina czerwonego, przy którym używa się także skórek i pestek). Aby uzyskać białe wino stosuje się zarówno jasne odmiany winogron takie, jak chardonnay, sauvignon blanc, sémillon, jak i odmiany ciemne np. gewürztraminer czy muscat.

Proces powstawania składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich to maceracja. Jednak warto zaznaczyć, że trwa on, w odróżnieniu od maceracji win czerwonych, bardzo krótko, a czasami jest zupełnie pomijany. Maceracja ma na celu wyługowanie barwnika i garbników ze skórek owoców poprzez kilkudniowy kontakt soku ze skórką poprzez umieszczenie miazgi w obniżonej temperaturze. Kolejny etap produkcji to tłoczenie, w wyniku którego powstaje moszcz. Po oczyszczeniu z szypułek i skórek, zazwyczaj przez odwirowania, moszcz zostaje poddany procesowi fermentacji. Drożdże i cukier zawarty w moszczu zamieniają się w alkohol – dochodzi do tego w temperaturze pomiędzy 16 a 20 stopni Celsjusza. Następnie oddziela się wino od osadu i – w niektórych przypadkach – przeprowadza się jego siarkowanie. Dzięki niemu proces fermentacji jabłkowo-mlekowej zostaje zahamowany, a białe wino dojrzewa znacznie szybciej. Pod koniec produkcji wino białe podlega klarowaniu, czyli przepuszczeniu go przez specjalne filtry. Pozostaje jeszcze stabilizacja, polegająca na schłodzeniu wina do odpowiedniej temperatury i wytrąceniu dzięki temu pozostałych osadów. Unika się w ten sposób mętnienia trunku.

Szczepów, czyli gatunków winogron używanych do produkcji wina jest bardzo wiele. Wymieńmy kilka należących już do klasyki winiarstwa.

Chardonnay to chyba najpopularniejsza odmiana białych winogron używana do produkcji win wytrawnych, średnich i ciężkich. Powstają z niej białe burgundy (Chablis).

Z odmiany Sauvignon Blanc produkuje się najczęściej bardzo wytrawne, świeże wina białe, które smakują najlepiej, gdy są młode (Sancerre i Puilly Fume).

Gewürztraminer to szczep wywodzący się z Alzacji. Wytwarzane są z niego przede wszystkim aromatyczne, mocne białe wina wytrawne, ale również wina półwytrawne, bardzo szlachetne.

Riesling jest niemiecką odmianą winogron. Używana jest do produkcji bardzo lekkich białych win, zarówno wytrawnych jak i słodkich.

Szczepem z którego wytwarza się wina słodkie jest Muscat. To odmiana bardzo popularna na południu Francji. Wina powstające z Muscatu są niezwykle aromatyczne.

Białe wino idealnie komponuje się z rybami, białym mięsem, wędlinami i delikatnymi serami. Tradycyjnie podawane są jako aperitif (przed posiłkiem). Dotyczy to zwłaszcza win bardziej wytrawnych i kwaskowatych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *