Kolory wina – czarne wino z Cahors

Dodane przez dnia paź 26, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Kolory wina – czarne wino z Cahors

W odpowiednio dobranym szkle wina mienią się pełną gamą barw, zaczynając od tych naprawdę jasnych po bardzo ciemne. Każde z nich posiada swoją tajemnicę, sekretną recepturę oraz specyficzną nutę smakową i zapachową.

Szczególnym bogactwem kolorów zachwycają wina czerwone – znajdziemy tam niemal wszystkie odcienie tej barwy, od bardzo jasnych aż po – szczególnie zaakcentowane w odmianach francuskich – kolor tak intensywny, że waha się pomiędzy ciemnym fioletem a czernią.

Te najciemniejsze odmiany, znane jako „wino czarne” możemy znaleźć w regionie Cahors, w południowej Francji. Mają bogatą historię, a ich aromat oraz wygląd pozwalają im wyróżnić się nawet pośród bogatej oferty francuskich win.

 

Wino o bogatej historii i tradycji

 

Historia wina we Francji sięga starożytności – jednak odmiany z dzisiejszego departamentu Lot sławę zdobyły dopiero w średniowieczu. Wzmianki o „czarnym winie z Caors” zachowały się w kronikach, miasto opisał także Dante (chociaż nie była to opinia, która mieszkańców mogłaby cieszyć).

Dzięki położeniu na jednym z głównych szlaków pielgrzymów (na drodze do Santiago de Compostela) mieszkańcy miasta bogacili się, a ich trunki zdobywały sobie uznanie w całej Europie. Jednak to nie średniowiecze stało się okresem największego triumfu odniesionego przez to wyjątkowe wino czerwone – podczas swojej wizyty we Francji zachwycił się nim bowiem car Piotr I, a następnie patriarcha Aleksy II wybrał ten właśnie gatunek jako wino sakralne w cerkwi prawosławnej (dzisiaj wino to – nazywane Kagorem – jest produkowane w Rosji, zarówno z francuskich, jak i miejscowych szczepów).

Dwie kolejne klęski – plaga filoksery w XIX wieku i dramatyczne przymrozki w połowie wieku XX – bardzo mocno ograniczyły produkcję wina w regionie, niszcząc francuskie odmiany szczepu malbec. Na szczęście pokrewną winorośl sprowadzono z Ameryki Południowej, i od tego czasu produkcja odradza się.

W 1971 roku ustanowiono regionalną apelację (AOC) Cahors, a w 2009 ustanowiono cztery kategorie: Cahors, Cahors Malbec, Cahors Vin Noir oraz szlachetną Cahors Grand Crus.

 

Z czego produkowane jest wino czarne?

 

Specjalność regionu Cahors powstaje przede wszystkim ze szczepu malbec – jest to odmiana o cienkiej skórce, wymagająca dużej ilości słońca. Chociaż zwykle jest łagodniejsza od słynnego merlota, winorośle malbec z okolic Cahors charakteryzują się dużą ilością tanin, wysoką zawartością fenoli (częściowo odpowiedzialnych za bardzo ciemną barwę) i intensywnym aromatem, łączącym nuty ziemi, tytoniu oraz owoców (szczególnie czarnej porzeczki i jagód).

W czarnym winie znajdziemy również odmianę merlot – a także domieszki innych szczepów.

Intensywne, bogate w aromaty i pełne wino czarne to szlachetny trunek podawany do różnego rodzaju posiłków. Najlepiej będzie smakowało z dziczyzną bądź gęsiną, ponieważ bardzo dobrze pasuje do potraw mięsnych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *