Jaki kolor ma wino zielone?

Dodane przez dnia lip 23, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Jaki kolor ma wino zielone?

Niedawno omawialiśmy regiony produkcji wina w Portugalii – przyszedł czas, by nieco bliżej zapoznać się z unikatowymi trunkami z tego niewielkiego kraju. Pierwsze, co przychodzi na myśl, kiedy mówimy o winach portugalskich to wina wzmacniane – porto i madera. Równie jednak popularne jest lekkie i świeże Vinho Verde, czyli w tłumaczeniu wino zielone. Portugalia sprzedaje za granicę 1/3 produkcji swojego wina, nie dziwi więc, że na rynkach są dostępne również tradycyjne wina stołowe.

Porto – słodkie i mocne wino

Jednym z najsławniejszych na świecie win wzmacnianych jest portugalskie porto. Ten rodzaj wina charakteryzuje się dodaniem do niego alkoholu. Dzięki temu osiąga ono od 18 do 22% zawartości alkoholu. W smaku jest zazwyczaj słodkie lub półsłodkie. Wina te leżakują w beczkach albo w butelkach. Produkowane jest zarówno porto czerwone jak i białe oraz różowe.

Madera – mocne wino o bursztynowym kolorze

Innym charakterystycznym dla Portugalii winem wzmacnianym jest madera. Cechą charakterystyczną tego wina jest jego długowieczność. Jednak standardowa długość dojrzewania madery to okres od 3 do 20 lat. Zawartość alkoholu waha się tu od 17 do 22%. Wino jest koloru bursztynowego, może być w smaku zarówno słodkie jak i wytrawne. Jest to zależne tylko i wyłącznie od producenta.

Vinho Verde – lekkie i świeże wino

Bardzo popularną portugalską propozycją na okres letni jest Vinho Verde czyli wino zielone. Jego nazwa nie bierze się jednak od koloru, a od butelkowania i spożywania w bardzo krótkim czasie od produkcji. Vinho Verde oznacza wino młode. Jeżeli chodzi o kolor wina jest on zależny od szczepów winogron użytych w procesie winifikacji. Vinho Verde może być to wino białe, czerwone jak i różowe. Wina białe stanowią jednak w tym przypadku większość, bo niemal siedemdziesiąt procent produkcji.

Vinho Verde w odróżnieniu od innych win portugalskich posiada wysoki stopnień kwasowości. Jest to spowodowane wytwarzaniem tego rodzaju wina w rejonie Minho na północy kraju, gdzie co roku odnotowywane są wysokie opady a temperatury są znacznie niższe niż w pozostałych zakątkach kraju. Wino jest produkowane z kilkunastu szczepów. Najczęściej jest wytwarzane z mieszanek kilku szczepów, jednak zdarzają się również butelki, w których znajduje się jedno szczepowe Vinho Verde.

Ilość alkoholu jest w tym rodzaju wina niewielka – zazwyczaj od 9 do 11%, co czyni je idealnym do spożywania w okresie letnim.

Jak podawać wino typu Vinho Verde?

Koniecznie mocno schłodzony – są to wina lekkie, dlatego dobrze sprawdzą się w połączeniu z rybami i lekkimi sałatkami. Vinho Verde posiada wysoką kwasowość, bywa też lekko gazowane, co sprawia, że nadaje się na aperitif.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *