Szampany i wina musujące – co wypada wiedzieć?

Dodane przez dnia lut 26, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Szampany i wina musujące – co wypada wiedzieć?

Definicja szampana

Szampan to unikalny rodzaj białego (rzadziej różowego) wina z bąbelkami, wywodzący się z północno-wschodniej Francji – Szampanii. Nazwa ta została zastrzeżona w 1911 r. wyłącznie dla trunków powstających w tym rejonie pod obostrzonym rygorem produkcyjnym.

Każdy inny alkohol o zbliżonym składzie to wino musującemousseux.
Poza granicami Francji rozpoznawalne marki win musujących produkuje się m.in. we Włoszech, Niemczech, Luksemburgu i Moskwie, a także w Australii.

Czym różni się szampan od wina musującego?

Od win musujących najwyższej jakości – miejscem produkcji. Od wszystkich pozostałych – starannością przeprowadzania całego procesu, zaczynając od metod uprawy (ściśle ograniczona gęstość winorośli), poprzez tradycyjny, ręczny proces zbioru aż po przeprowadzanie fermentacji w butelkach – samoistnie wytwarza się wtedy CO2, który do win musujących niższej jakości dodawany jest sztucznie.

Takie właśnie, ściśle przestrzegane reguły (poza ograniczeniem regionalnym dotyczą one także rodzaju szczepów winogron, z których produkcja jest dozwolona) sprawiają, że alkohol ten uchodzi za trunek doskonały i ekskluzywny. Rezultat jest oczywisty – butelka z dobrego rocznika może osiągnąć niebotyczną cenę.
Kiedy podawać szampana?

Lampka szampana w dłoni to często wyznacznik luksusu, sukcesu i jego celebracji – albo podkreślenia ważności spotkania. Poza Sylwestrem sięgamy po kieliszki także w urodziny i po osiągnięciu obranych celów – złoty trunek ma podkreślić wyjątkowość momentów, które na dłużej zostaną w pamięci. Niejednokrotnie widuje się w mediach sportowców – głównie zwycięzców Formuły 1 – z hukiem otwierających swoją butelkę przed całą publicznością i kibicami.
Powinien być podawany w szklanych, przezroczystych, wysokich i wąskich kieliszkach. Dotychczasowe korzystanie z kieliszków typu martini zdecydowanie jest już passe. Wypełnia się je jedynie do połowy – ewentualnie w dwóch trzecich, nigdy w całości.

Z jakimi potrawami szampan smakuje najlepiej?

            Przede wszystkim, szampana podaje się na chłodno – jednakże pod żadnym pozorem nie wolno przechowywać go w zamrażalniku. Wlany w kieliszki winien mieć nie więcej, niż 10 stopni Celsjusza – a nawet mniej. Butelkę stawia się na stole w specjalnym, wypełnionym lodem wiaderku.
            W teorii szampan może być podawany do każdego posiłku – lub przed nim jako apertif, jak to często przejawia się przy polskim stole. Jednakże, znając i respektując zasady savoir vivre’u – różne jego odmiany powinno się zestawiać z innymi daniami. Przykładowo, wytrawny szampan doskonale harmonizuje z kuchnią francuską: żabimi udkami, lekką sałatką rozpoczynającą dalszy posiłek, a także rybami i owocami morza. Różowy z kolei dobrze komponuje się z mięsem i talerzem wytrawnych serów.

 

Jakie wino musujące wybrać?

Od 1911 roku, kiedy nazwa szampan została zastrzeżona, pozostałe wina tego typu nazywamy musującymi. Nie znaczy to, oczywiście, że są „czymś gorszym” – bardzo interesujące, a przy tym często zbliżone do oryginału (tak smakiem, jak i pieczołowitością produkcji) wina musujące znajdziemy także poza francuską Szampanią. Nie ustępują jakością swojemu pierwowzorowi, uchodząc za wyborne i szlachetne – jedyną różnicę stanowią: miejsce produkcji – i cena.

Czy mimo to wciąż warto cieszyć się „oryginalnym” szampanem? Na pewno tak – ale tylko podczas wyjątkowych okazji. Miłośnicy wina, osoby poszukujące odpowiedniego trunku na spotkanie z przyjaciółmi lub ukochaną osobą lub też spodziewające się nadchodzącego sukcesu powinny zainteresować się winem musującym – tym bardziej, że coraz więcej tego typu trunków nie ustępuje smakiem i jakością francuskiej specjalności.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *