Szczepy winorośli – Shiraz

Dodane przez dnia kwi 16, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Szczepy winorośli – Shiraz

 

Winorośl, z uwagi na swoje owoce w postaci winogron, to jedna z roślin najpowszechniej występujących w przydomowych ogrodach całego świata. Głównym miejscem ich uprawy są jednak winnice, gdzie winorośl uprawiana jest na skalę masową, z przeznaczeniem do wykorzystania w produkcji win.

 

Tak jak w przypadku wielu innych roślin użytkowych, również i winorośl posiada swoje liczne odmiany. Tysiące lat, jakie poświęcono jej uprawie oraz rozpowszechnienie rośliny na całym niemal świecie (a więc zróżnicowane warunki, w jakich Wśród szczepów, jakie możemy odnaleźć na całym świecie, na szczególną uwagę zasługuje odmiana shiraz, uznawana za jedną z najszlachetniejszych, a pochodząca z kontynetu europejskiego (jej początków genetycy doszukują się w dolinie Rodanu).

 

Nazwa może mylić

 

Zgodnie z zasadami systematyki roślin omawiana dzisiaj odmiana nazywa się syrah – jednakże to właśnie nazwa shiraz jest znacznie bardziej rozpowszechniona. Plantacje tej rośliny rozsiane są praktycznie po całym świecie, najwięcej spotkamy ich jednak we Francji – skąd według badań genetycznych pochodzą – a także w Australii, Stanach Zjednoczonych, Meksyku, RPA, Chile i Argentynie. Mniejsze uprawy znajdują się także w krajach południowej Europy.

 

Charakterystyka szczepu

 

Szlachetność odmiany shiraz nie jest uzasadniona wyłącznie udokumentowaną historią oraz pochodzeniem – wpływa na nią wyjątkowo bogaty bukiet oraz dojrzały, atrakcyjny i głęboki smak . Jest to odmiana późno owocująca, więc przy tym odporna na negatywne oddziaływanie wczesnowiosennej pogody, w postaci chociażby przymrozków.

 

Niemniej pogoda, a w szczególności ilość słońca, ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego smaku zebranego owocu. Fundamentalny jest tu czas kwitnienia i dojrzewania owocu. Mała ilość słońca we wczesnej fazie rozwoju, oznacza małą ilość owoców. Z kolei w czasie dojrzewania owoców, zbyt obfita lub niedostateczna ilość promieni słonecznych, będzie miała duży wpływ na smak, który stanie się odpowiednio zbyt słodki i mało wyrazisty lub gorzki i niedojrzały.

 

Shiraz w niejednym winie można spotkać

 

Czas na garść informacji o najważniejszym celu uprawy winorośli, czyli o produkcie finalnym, jakim jest wino. W zależności od kraju, w którym prowadzona jest uprawa winorośl, będzie się inaczej nazywała – na świecie funkcjonuje kilkadziesiąt regionalnych określeń na ten tylko jeden gatunek. Niemniej, tym co łączy w tym aspekcie cały świat, jest niepowtarzalny smak powstałego wina. Najbardziej znane z nich to Hermitage, Cornas, Cote-Rotie.

 

Co do samego smaku to można w nim odnaleźć szeroki wachlarz aromatów, od wyraźnie wyczuwalnej czarnej porzeczki, poprzez maliny, jeżyny, aromat dymu, aż po fiołki i nuty pieprzu. Bogactwo smaku idzie w parze z przyjemnością picia. Głębia aromatów nie pozwala na pomylenie efektu winobrania z tego gatunku z żadnym innym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *