Wino lodowe – luksusowe, słodkie i aromatyczne

Dodane przez dnia paź 12, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Wino lodowe – luksusowe, słodkie i aromatyczne

O ogromnej różnorodności wina nikogo nie trzeba przekonywać – dziesiątki rodzajów (często spotykanych tylko w jednym regionie winiarskim) wytwarzane z wielu odmian winogron tworzą niepowtarzalne trunki, dzięki któremu wyjątkowym sytuacjom życiowym można nadać niebanalną oprawę.

Jednym z najciekawszych i najbardziej nietypowych rodzajów win jest wino lodowe. Wyróżnia się sposobem produkcji i bardzo atrakcyjnymi właściwościami. Niełatwo sobie to wyobrazić, ale proces wytwarzania wina lodowego wiąże się nierozerwalnie z jego nazwą.

Winogrona pozostawione do zamarznięcia

 

W celu osiągnięcia maksymalnej koncentracji cukru i związków aromatycznych w owocach dopuszcza się do zamarznięcia winogron na krzaku, a następnie – jeszcze przed ich rozmrożeniem – poddaje się je wyciskaniu. Cały proces odbywa się pod presją czasu: temperatura (za odpowiednią uważa się -7 lub -8 stopni Celsjusza) nie może wzrosnąć, a najmniejszy błąd może skutkować poważnymi opóźnieniami i zaprzepaszczeniem wysiłku winiarzy.

Po oddzieleniu lodu od słodkiego soku rozpoczyna się fermentacja, która trwa wielokrotnie dłużej niż w przypadku win tradycyjnych.

Wysokie koszty produkcji oraz bardzo niewielka wydajność sprawiają, że powstały trunek jest drogi, ale efekt według koneserów z nawiązką to rekompensuje – tym bardziej, że wino lodowe świetnie reaguje na leżakowanie, nieustannie powiększając swoją wartość.

 

Niemiecka czy angielska wersja nazwy?

 

Pomysł wytwarzania wina lodowego dotarł do Nowego Świata z Niemiec, które mogą poszczycić się długą tradycją związaną z produkcją tego trunku. Obecnie największym producentem jest Kanada, ale lokalne odmiany znajdziemy także w Czechach, Austrii czy Stanach Zjednoczonych. Mimo różnic językowych znaczenie nazwy – czy będzie to angielskie ice wine, niemieckie Eiswein czy czeskie ledove vino – pozostaje takie same lub zbliżone.

 

 

O smaku wina lodowego słów kilka

 

Jest to wino niezwykle esencjonalne, słodkie, z wyraźną nutą zapachu miodu. Wyróżnia się poza tym wysokim poziomem kwasowości z jednej strony, z drugiej natomiast można wyczuć w nim aromat i smak brzoskwiń, róż, pigwy i owoców egzotycznych. Sposób produkcji wina lodowego sprawia, że cechy szczepów winorośli stają się mniej istotne – warto jednak wymienić chociażby vidal, rieslinga, chardonnay, gewürztraminera, cabernet sauvignon, merlot bądź pinot noir.

 

Wino lodowe a sposoby podawania

 

Wyprodukowane z naturalnie zamarzniętych winogron wino lodowe jest słodkie, toteż nie należy podawać go do mięsnych, ciężkostrawnych posiłków. O wiele lepiej będzie pasowało do deseru, kawy, sera, orzechów czy owoców. Z racji swojej konsystencji najlepiej smakuje podane w kieliszkach likierowych, w temperaturze pokojowej lub schłodzone do 10 – 12 stopni Celskujsza.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *