Wino owocowe – czy warto je wybierać?

Dodane przez dnia gru 17, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Wino owocowe – czy warto je wybierać?

Alpaga, jabcok, wino marki wino – wielu osobom wino owocowe nadal kojarzy się jedynie z tego typu wytworami wątpliwej jakości. Według niektórych jedynie trunek z winogron jest godny nazywania prawdziwym winem. Jaka jest prawda o smaku i jakości owocowych alkoholi?

Czym tak właściwie jest wino owocowe? To po prostu napój winiarski sporządzony na bazie innych owoców niż winogrona (najczęściej używa się takich, z których można uzyskać dużo soku, czyli na przykład jabłek, porzeczek czy wiśni).

Jak powstaje wino owocowe?

Technologia wytwarzania win owocowych jest prawie identyczna jak tych gronowych. Podstawą obu produktów jest proces fermentacji alkoholowej. Jednak podczas gdy moszcz (czyli świeżo wyciśnięty sok) z winogron ma już zazwyczaj odpowiednią zawartość cukrów i kwasów, to w przypadku innych owoców jest on zwykle za słodki lub za kwaśny, dlatego wymaga dosłodzenia lub rozcieńczenia wodą. Odpowiednie wyregulowanie tych proporcji nie jest jednak łatwe, więc bardzo często można spotkać się z trunkami niskiej jakości. Dobrze przyrządzone wino owocowe smakiem i aromatem dorównuje jednak temu tradycyjnemu, wytwarzanemu z winogron.

Nowinka czy tradycyjny napój?

W Polsce wino owocowe sporządzane było już w XIII wieku. Niestety, w okresie PRL-u stało się ono synonimem mocnego i taniego trunku o niskiej jakości. Obecnie branża win owocowych powoli odradza się i coraz łatwiej znaleźć w sklepie alkohol z jabłek, śliwek czy truskawek o wysokich walorach smakowych.

Z czym podawać wino owocowe?

Wina owocowe są zazwyczaj dobrą alternatywą dla słodkich trunków z winogron podawanych do deserów czy lodów. Szukając odpowiedniego alkoholu do posiłku, pamiętajmy jednak, że różnice między poszczególnymi winami owocowymi są bardzo duże. Wszystko zależy od tego, jakiego konkretnie owocu użyto do ich wytworzenia.
Z jakimi potrawami dobrze komponują się poszczególne wina? Oto kilka propozycji:

• wino jabłkowe – można je podać z wieprzowiną, a także z serami pleśniowymi,
• wino wiśniowe – ma wyrazisty, dość mocny smak, pasujący do pasztetów i pieczonego mięsa,
• wino z czarnej porzeczki – słodki trunek, który dobrze komponuje się z jagnięciną, grzybami czy gulaszem,
• wino z dzikiej róży – pasuje do wędzonych ryb.

Wzrastająca jakość win owocowych sprawia, że są one coraz ciekawszą alternatywą dla tradycyjnych trunków. Latem będą dobrym orzeźwieniem, dopełniającym owocowy deser, natomiast zimą aromat jabłek czy agrestu przypomni nam o smaku sezonowych przysmaków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *