Wino stołowe

Dodane przez dnia lis 17, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Wino stołowe

Klasyfikacja wina może opierać się na wielu kryteriach, ale najczęściej dzielimy je według: koloru, zawartości cukru oraz jakości. O ile dwa pierwsza kryteria są powszechnie znane (dlatego też omówimy je tylko pokrótce), o tyle ostatnie może budzić wątpliwości – dlatego dzisiaj skupimy się właśnie na podziale wina ze względu na jakość, jednocześnie omawiając najniżej klasyfikowaną odmianę.

Białe, różowe, czerwone

Kolor wina – w zakresie podstawowym – nie budzi na ogół żadnych wątpliwości. W zasadzie każdy z nas na pierwszy rzut oka odróżni wino białe, różowe i czerwone – a ciekawostki, takie jak wino zielone czy czarne są spotykane rzadko. Najjaśniejsze z nich powstaje z białych winogron w wyniku fermentacji moszczu lub samego soku. Różowe i czerwone wina powstają z ciemnych winogron, a ich kolor wynika z maceracji skórki owoców.

Ilość cukru w winie

Z punktu widzenia konsumenta bardzo ważne jest określenie, czy wino jest słodkie, półsłodkie, półwytrawne czy wytrawne. Warto jednak pamiętać, że nierzadko słodkość wina zależy nie tyle od samego jego zaklasyfikowania do danej grupy, ale od szczegółowych wytycznych przyjętych w regionie, z którego ono pochodzi. Tak więc, nieraz okazuje się, że półsłodkie wino wywodzące się z jednego kraju jest mniej słodkie od półwytrawnego z innego państwa.

Z reguły uznaje się jednak taki podział:
• odmiany wytrawne mają do 10 g cukru na litr,
• odmiany półwytrawne – 10-30 g/l,
• odmiany półsłodkie – 30-60 g/l,
• odmiany słodkie – ponad 60 g/l.

Jakość trunku gronowego

Wina możemy dzielić również według ich jakości. Te najprostsze, bez żadnych specjalnych wymagań jakościowych, nazywa się winami stołowymi. Nieco lepszą jakość wykazują wina regionalne, a największe wymagania stawia się winom jakościowym, które nazywa się też apelacyjnymi.

Wina stołowe, czyli jakie?

Mianem win stołowych określa się zarówno wina wytrawne, jak i słodkie o najniższej jakości. Nie oznacza to jednak, że trunek ten jest niesmaczny – cechuje go jednak prostota i nieskomplikowany smak, a winogrona, z których powstaje, mogą pochodzić z różnych szczepów.
Na butelce tego typu trunku nie znajdziemy żadnych informacji oprócz:

  • kraju pochodzenia wina,
  • zawartości alkoholu
  • właściwego dla danego języka oznaczenia „wino stołowe” (fr. vin de table, wł. wino da tavola, węg. Asztali itd.).

Na części butelek odmian stołowych znajdziemy też informację, że winogrona zostały zebrane w UE, bez informacji o konkretnym kraju ich pochodzenia.

Na co dzień

Odmiany stołowe są polecane jako trunki na co dzień – ich charakter nie pasuje bowiem do wytwornych kolacji bądź ważnych uroczystości. Warto jednak podkreślić, że wśród win typu stołowego można odnaleźć zarówno bardzo słabe trunki, jak i wyjątkowo smaczne egzemplarze. Niestety, o tym jak smakuje dane wino stołowe, trzeba przekonać się na własnym podniebieniu, gdyż w żaden sposób nie można inaczej określić, czy odpowiada ono naszym kubkom smakowym, czy też nie – a ilość wiarygodnych i rzetelnych recenzji tego typu trunków jest znikoma.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *