Z czym podawać wino musujące? 3 przepisy na karnawał

Dodane przez dnia gru 21, 2015 w Rodzaje wina | 0 komentarzy

Z czym podawać wino musujące? 3 przepisy na karnawał

Jeszcze w XVII w. bąbelki w winie uznawano za wadę i starano się je wyeliminować. Obecnie prawie każdą imprezę sylwestrową czy karnawałową uświetniamy toastem wina musującego, jednak nadal często obawiamy się połączyć ten alkohol z daniem na ciepło. A tymczasem wino musujące pasuje do wielu potraw i może nam zagwarantować prawdziwie szampańską zabawę przez całą noc.

Szampan – mówimy o nim często, a prawie nigdy go nie pijemy, bo tak naprawdę jest to nazwa zastrzeżona dla dość drogiego wina musującego pochodzącego z Szampanii we Francji. Równie dobrą, a jednocześnie tańszą alternatywą są takie trunki z bąbelkami jak cava, crémant czy prosecco. Możemy podać je nie tylko na początku imprezy (lekki, kwaskowy smak wina musującego sprawdzi się świetnie w roli pierwszego toastu przełamującego lody), lecz także do głównego dania na ciepło, które możesz zaserwować w co najmniej trzech alternatywnych wersjach.

Hiszpańskie rytmy – z winem musującym w ręce

Cava to wino musujące pochodzące z Hiszpanii, konkretnie z Katalonii. Produkuje się je taką samą metodą jak szampana i wcześniej nazywano je po prostu champaña lub xampany. Jednak kiedy Szampania zastrzegła tę nazwę, katalońskie wino musujące zaczęto określać mianem „cava”, oznaczającym grotę, w której dojrzewał alkohol.
Hiszpańską cavę można podać razem z tradycyjnym daniem z Półwyspu Iberyjskiego, czyli paellą – najlepiej z owocami morza, dopasowanymi do wina musującego. Przygotowanie paelli rozpoczynamy od usmażenia pokrojonych papryk, pomidorów i czosnku. Na patelnię dodajemy ryż i po 2 minutach zalewamy go gorącym bulionem. Zagotowujemy, a następnie dusimy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy owoce morza i przyprawy.

Francuska alternatywa

Szampan nie jest jedynym winem musującym pochodzącym z Francji. W siedmiu regionach tego kraju powstaje wytrawne crémant. To francuskie, eleganckie wino dobrze komponuje się z rybami o zwartym mięsie, na przykład łososiem lub dorszem.
Prostym pomysłem na przygotowanie łososia jest podanie go upieczonego w sosie śmietanowym. Kawałki ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Łososia posypujemy solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Możemy także dodać plasterki cebuli. Rybę wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie polewamy ją śmietaną i pieczemy jeszcze 25 minut. Łososia podajemy posypanego koperkiem.

Egzotyczna podróż z winem musującym

Bąbelki poradzą sobie także ze złagodzeniem ostrego smaku dań kuchni azjatyckiej. Do tego zadania najlepiej nada się owocowe i lekkie prosecco, czyli wino musujące wytwarzane we Włoszech, przede wszystkim w regionie Veneto.
Prosecco możemy podać z kurczakiem z orzechami nerkowca – szybkim daniem pochodzącym z Chin. Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. Orzechy nerkowca smażymy na woku, czyli chińskiej patelni. Gdy się zarumienią, odkładamy je na papier do odsączenia. Podsmażamy kurczaka i także odsączamy. Następnie smażymy cebulę i czosnek, do których dorzucamy pieczarki oraz paprykę. Po 2 minutach dodajemy sos ostrygowy, sojowy, sezamowy, olej chili i kurczaka. Na koniec wrzucamy orzechy oraz suszone chili. Kurczaka podajemy oczywiście z ryżem.

Jak widać, wino musujące pasuje do wielu różnorodnych potraw. Warto zatem wykorzystać jego potencjał i nalewać je do kieliszków nie tylko na moment wznoszenia toastu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *