10 (błędnych) stereotypów o winie

Dodane przez dnia lip 21, 2015 w Wokół stołu | 0 komentarzy

10 (błędnych) stereotypów o winie

Wiedza o winie nie jest w Polsce szeroko rozpowszechniona – spożywamy go co prawda coraz więcej, ale rzadko kiedy poświęcamy czas na zdobycie informacji… Siłą rzeczą wiedzie to powstawania stereotypów – które często okazują się błędne. Zebraliśmy dziesięć przykładów takich stwierdzeń!

  1. Im starsze, tym lepsze.

To chyba najbardziej rozpowszechniony mit na temat wina. W większości przypadków nie jest to prawdą. Do procesów starzenia nadaje się jedynie niewielki procent ogółu win. Większość z nich zbyt długo przechowywana po prostu się zepsuje.

 

  1. Wino francuskie jest najlepsze.

Nie zawsze. Francja uchodzi co prawda za ojczyznę tego trunku i wino jest tam produkowane w olbrzymich ilościach. Jednak na sklepowych półkach znajdują się również francuskie wina kiepskiej jakości. Olbrzymie znaczenie mają w końcu: użyte szczepy, staranność produkcji, pogoda podczas dojrzewania i zbioru – wszystkie te czynniki nie zależą od miejsca pochodzenia.

 

  1. Siarka w winie jest niepożądana.

Siarka jest substancją używaną do konserwowania wina – bez jej dodatku szybko by się ono zepsuło. Choć u niektórych może ona wywołać reakcję alergiczną. Dlatego etykiety win zawierają informację o jej obecności.

 

  1. Wina ekologiczne są lepsze.

Zależy pod jakim względem. O winie ekologicznym wiadomo jedynie, że pochodzi z ekologicznych upraw. Nie musi mieć to pozytywnego wpływu na walory smakowe tego trunku.

 

  1. Korek lepszy niż metalowa zakrętka.

W przypadku większości win dostępnych na rynku sposób zamykania butelki nie ma wpływu na jakość wina.

 

  1. Im droższe tym lepsze.

Nie zawsze. Na półkach polskich supermarketów różnice cenowe nie muszą przekładać się na różnice w jakości wina. Zwłaszcza jeżeli są to różnice niewielkie. Wino sprowadzane jest z wielu regionów świata, a koszt jego produkcji jest mocno zróżnicowany – podobny wpływ na cenę mają kwestie marki i jej prestiżu. Bardzo często zdarzają się sytuacje, w których stosunkowo tanie, nieznane wino przewyższa jakością znanego i znacząco droższego konkurenta.

 

  1. Białe wina do ryb, czerwone do dziczyzny.

Nie do końca. Przy dobieraniu win do potraw liczą się również takie elementy jak na przykład sosy z którymi potrawy są podane, a także specyfika samego posiłku. Jeżeli bardzo zależy nam na zadowoleniu i uznaniu gości – powinniśmy poszukać fachowej porady.

 

  1. Każde wino trzeba dekantować.

Nie każde. Dekantacja sprawdza się w przypadku cięższych, czerwonych win, które dobrze jest dotlenić przed podaniem. Lżejsze białe wina można swobodnie nalewać do kieliszków wprost z butelki bez obawy o utratę części doznań związanych z ich bukietem.

 

  1. Czerwone wina należy podawać w temperaturze pokojowej.

Jest to kwestia umowna i bardzo nieścisła – wystarczy uzmysłowić sobie zróżnicowanie temperatur uznawanych za pokojowe. Czerwone wina (z nielicznymi wyjątkami) nie powinny być podawane w temperaturze wyższej niż 18 stopni. Jeżeli nasza temperatura pokojowa jest wyższa, powinniśmy przed podaniem schłodzić butelkę w lodówce.

 

  1. Wino w kartonie jest najgorszej jakości.

Niekoniecznie. Wina w kartonach nie są z pewnością trunkami najwyższej klasy, jednak można wśród nich spotkać bardzo przyzwoite gatunki. Część z nich będzie lepsza w smaku niż niektóre wina sprzedawane w butelkach.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *