Niemieckie wina

Dodane przez dnia wrz 5, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Niemieckie wina

Chłodny klimat Niemiec nie kojarzy się z aromatycznymi winami oraz dojrzewającymi w słońcu winoroślami. Ponadto, jako kraj obfitujący w piwo, pomijane zostaje bogactwo słodkich oraz wytrawnych białych win. Jednak wina niemieckie coraz częściej są doceniane, co widać w organizowanym co roku Festiwalu Win Niemieckich mającego miejsce w Warszawie w okolicach maja/czerwca.

Riesling czyli Niemcy w butelce

Riesling jest jednym z najważniejszych odmian białych winorośli oraz głównym przedstawicielem win niemieckich. Wyróżnia się wysoką kwasowością, predyspozycją do aromatów cytrusowych oraz częstą nutą mineralną. Zazwyczaj są to wina o niskiej zawartości alkoholowej, bez dodatku innych szczepów. Charakteryzuje się również tym, iż fermentacja prowadzona jest w kadziach stalowych, a nie w dębowych beczkach.

Ze względu na dużą różnorodność smakową, wina Riesling można komponować z wieloma potrawami. Wytrawne pasują do ryb, owoców morza, ale również do kwaśnych dań z kapusty. Odrobinę słodkie doskonale wzbogacą potrawy z kuchni orientalnej. Natomiast słodkie mogą akompaniować z deserami, szczególnie polecane są ciasta z owocami.

Przy okazji polecamy przepis na pyszne gruszki w imbirze: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/gruszka-i-imbir

 Jak oczytać niemieckie etykiety

Bogactwo informacji na niemieckich etykietach win, zniechęcił już niejednego klienta. Najlepiej podczas czytania, abyśmy szukali informacji o zawartości cukru.

  • Kabinett jest najmniej słodki,
  • Spätlese pojawia się we wszystkich odsłonach zarówno wytrawnej, jak i słodkiej oraz jest wytwarzany z bardziej dojrzałych gron,
  • Auslese najczęściej jest słodkim winem, które produkowane jest ze zbiorów najbardziej dojrzałych, czasami wzbogaconych o szlachetną pleśń,
  • Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein (wyprodukowany z zamrożonych gron) zawsze są słodkie.

Historii winiarstwa niemieckiego jest znana z dosładzanego „wina reńskiego”, które po II wojnie światowej zaczęto produkować taśmowo. Ustawa winiarska z 1971 roku dodatkowo sprawiła, że wyznacznikiem jakości stała się ilość cukru, pomijając odmianę winogron, ich pochodzenie oraz wysokość zbioru. Obecnie Niemcy odbudowali tradycje winiarskie, dzięki czemu są potentatem, z którym liczą się koneserzy wina.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *