Wokół stołu

Jakie wino pasuje na romantyczną kolację? Jaka jego odmiana podkreśli smak Twojej potrawy? I czy naprawdę kieliszek wina przed snem dobrze wpływa na zdrowie? Na te i jeszcze więcej pytań znajdziesz odpowiedzi w naszym poradniku „Wokół stołu”. Dowiesz się, czego nie powinno popijać się czerwonym winem, jak łączyć jego gatunki w kuchni oraz jak obecność wina wpływa na smak i charakter potrawy.

Niemieckie wina

Dodane przez dnia wrz 5, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Niemieckie wina

Chłodny klimat Niemiec nie kojarzy się z aromatycznymi winami oraz dojrzewającymi w słońcu winoroślami. Ponadto, jako kraj obfitujący w piwo, pomijane zostaje bogactwo słodkich oraz wytrawnych białych win. Jednak wina niemieckie coraz częściej są doceniane, co widać w organizowanym co roku Festiwalu Win Niemieckich mającego miejsce w Warszawie w okolicach maja/czerwca. Riesling czyli Niemcy w butelce Riesling jest jednym z najważniejszych odmian białych winorośli oraz głównym przedstawicielem win niemieckich. Wyróżnia się wysoką kwasowością, predyspozycją do aromatów cytrusowych oraz częstą nutą mineralną. Zazwyczaj są to wina o niskiej zawartości alkoholowej, bez dodatku innych szczepów. Charakteryzuje się również tym, iż fermentacja prowadzona jest w kadziach stalowych, a nie w dębowych beczkach. Ze względu na dużą różnorodność smakową, wina Riesling można komponować z wieloma potrawami. Wytrawne pasują do ryb, owoców morza, ale również do kwaśnych dań z kapusty. Odrobinę słodkie doskonale wzbogacą potrawy z kuchni orientalnej. Natomiast słodkie mogą akompaniować z deserami, szczególnie polecane są ciasta z owocami. Przy okazji polecamy przepis na pyszne gruszki w imbirze: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/gruszka-i-imbir  Jak oczytać niemieckie etykiety Bogactwo informacji na niemieckich etykietach win, zniechęcił już niejednego klienta. Najlepiej podczas czytania, abyśmy szukali informacji o zawartości cukru. Kabinett jest najmniej słodki, Spätlese pojawia się we wszystkich odsłonach zarówno wytrawnej, jak i słodkiej oraz jest wytwarzany z bardziej dojrzałych gron, Auslese najczęściej jest słodkim winem, które produkowane jest ze zbiorów najbardziej dojrzałych, czasami wzbogaconych o szlachetną pleśń, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese i Eiswein (wyprodukowany z zamrożonych gron) zawsze są słodkie. Historii winiarstwa niemieckiego jest znana z dosładzanego „wina reńskiego”, które po II wojnie światowej zaczęto produkować taśmowo. Ustawa winiarska z 1971 roku dodatkowo sprawiła, że wyznacznikiem jakości stała się ilość cukru, pomijając odmianę winogron, ich pochodzenie oraz wysokość zbioru. Obecnie Niemcy odbudowali tradycje winiarskie, dzięki czemu są potentatem, z którym liczą się koneserzy...

czytaj więcej

Winne gadżety – czyli z czego ucieszy się każdy miłośnik win

Dodane przez dnia cze 5, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Winne gadżety – czyli z czego ucieszy się każdy miłośnik win

Miłośnicy win rozkoszując się w ich smakach, historii i tradycji często spędzają niezliczoną ilość czasu na pogłębianiu swojej wiedzy na ten temat. Czasem ze sfery hobbystycznej zainteresowanie to przenosi się do innych miejsc w codziennym życiu. Mając takiego fana win wśród naszych znajomych warto zastanowić się, jaki prezent mógłby mu sprawić radość. Oto kilka propozycji upominków dla winomaniaków, które mogą okazać się miłą niespodzianką dla naszego znajomego. 1. Wielki Atlas Świata Win – Johnson, Robinson Jest to pozycja obowiązkowa w bibliotece każdego winelovera. Aby móc dobrze rozumieć świat win i ciągle rozwijać swoją wiedzę na ten temat konieczne jest dogłębne poznanie geograficznych regionów winiarskich. Ten atlas jest geograficznym kompendium wiedzy o winach. Zawarte w nim mapy i dokładne opisy regionów z pewnością zainteresują każdego wielbiciela tego trunku. 2. Wine Journal Carnet Vins MOLESKINE Jest to kultowy notes do opisywania win. Miłośnicy tego trunku bez najmniejszych problemów będą mogli posortować wina i z łatwością je ocenić. Specjalne rubryki, naklejki i odpowiednio zaprojektowany układ stron umożliwi każdemu łatwe oznaczanie wypitych już win. 3. Zapachy Miłośnicy win starają się ciągle pogłębiać swoją wiedzę w tym zakresie, by po skosztowaniu trunku bądź go powąchaniu móc określić wszystkie składniki i aromaty znajdujące się w kieliszku. Nie jest to sprawa prosta, ale jeżeli tą umiejętność już się nabędzie, z pewnością daje dużo satysfakcji. Aby ułatwić to zadanie naszemu miłośnikowi można zdecydować się na kupno zestawu aromatów, na których można się uczyć rozpoznawania wszelkich nut zapachowych. 4. Dekanter, czyli specjalna karafka Niektóre wina przed spożyciem wymagają napowietrzenia. Z tego powodu niezbędnym gadżetem w każdym winnym doku jest dekanter, czyli karafka, która pozwoli winom pooddychać. 5. Cooler Jest to urządzenie, które pozwoli utrzymać stałą niską temperaturę wina. Szczególnie przydaje się podczas upałów. Kiedy włożymy go do zamrażalnika a następnie otulimy nim wino, z pewnością zatrzyma jego niską temperaturę przez dłuższy czas. Wyżej wymienione gadżety to zaledwie garstka z wszystkich możliwości, jakie posiadamy na rynku winiarskim. Kolekcjonerskie kieliszki, linie podkładek, korkociągi, stojaki czy termometry, a nawet gry planszowe to kolejne pomysły na prezent dla wszystkich miłośników win. A jeśli chcemy samodzielnie zrobić niespodziankę dla naszego smakosza, możemy przygotować kolację, a do dania wykorzystać ulubione wino. Niech inspiracją będzie przepis na stronie: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/jagniecina-miod-kapusta Dlatego przy nadarzającej się okazji, mając tak szeroki wybór, możemy bez problemu skompletować...

czytaj więcej

Wino na prezent

Dodane przez dnia maj 22, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Wino na prezent

Wino może być świetnym prezentem, warunkiem jest jego odpowiedni dobór. Dzięki szerokiej ofercie, jaką oferują nam producenci win, możemy wybrać zarówno coś dla wytrawnych smakoszy, jak i dla tych, którzy wino piją jedynie okazyjnie. Wino dobrym pomysłem na prezent? Udany prezent to taki, który będzie praktyczny. Z otrzymanej butelki wina każdy w jakiś sposób skorzysta. Wino można podać do jedzenia, można również przygotować wykwintne danie, dodając wino bezpośrednio do potrawy. Pijemy je podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi lub dla relaksu po ciężkim dniu w pracy. Ponadto prezent w postaci wina jest długowieczny, a w przypadku niektórych win o potencjale do dojrzewania, możliwe jest ich przetrzymywanie (oczywiście w odpowiednich warunkach), nawet przez kilkadziesiąt lat. Wina, zwłaszcza czerwone, są coraz częściej wybierane na prezent dla pary młodej. Wybór odpowiedniego wina Dając wino w prezencie małżonkowi czy bliskiemu przyjacielowi, wybór będzie prosty, ponieważ zapewne doskonale znasz gust najbliższych. Jednakże kupno wina koledze z pracy czy nowo poznanym znajomym może być dylematem. Jeżeli jesteś w takiej właśnie sytuacji, najlepszym wyjściem będzie wino cieszące się „wzięciem”. Najpopularniejsze odmiany wina białego to Sauvignon blanc – odmiana lżejsza i Chardonnay- mocniejsza. Znane i lubiane wina czerwone to Merlot oraz Cabernet Sauvignon. Szczepy te są często wybierane przez konsumentów, powinny więc zasmakować obdarowanej osobie. Warto również zapoznać się z charakterystyką różnych rodzajów win, co z pewnością ułatwi nam wybór.Ciekawe informacje o winach można znaleźć na stronie: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!nasze-wina Po dokonanym wyborze rodzaju wina należy podjąć decyzję co do jakości i ceny. Zazwyczaj wybór ten zależny jest od okazji, z jakiej wręczamy wino oraz od tego, czy obdarowywana osoba jest wielbicielem win. Fakt, iż solenizant lub gospodarze, do których wybierasz się na obiad, są wytrawnymi koneserami wina, którzy kolekcjonują najdroższe jego gatunki i roczniki, nie oznacza, że koniecznie musisz wydać na upominek kosmiczne sumy. Już w przedziale około 50 złotych można nabyć dobry jakościowo i smakowo trunek, którego nie trzeba się...

czytaj więcej

Poczuj smak wina

Dodane przez dnia kwi 10, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Poczuj smak wina

Poczucie smaku wina często okazuje się łatwiejsze, niż się wydaje. Kiedy już znajdziesz swoje ulubione wino, poniższe wskazówki mogą przydać się do celebrowania chwili, degustując najlepszy trunek. Nie spiesz się Planując odpoczynek z lampką wina zadbaj o to, by się nie spieszyć. Przed podaniem schłodzonego wina, wyciągnij je z lodówki około 20-30 minut wcześniej. Jeśli jest słodkie, do lampek możesz dodać odrobinę lodu. W lekko schłodzonym trunku smak alkoholu będzie mniej wyraźny. Kiedy chcesz poczuć wino każdym kubkiem smakowym nalej trunek do kieliszka, a następnie pozwól mu „odstać” kilka minut. Dzięki temu do trunku dostanie się tlen, którego od momentu wyprodukowania nie było w butelce.  Obserwuj Delikatnie zakołysz lampką, aby trunek również wykonywał koliste ruchy. Zaobserwuj barwę, spójrz na wino pod światło. Oprócz koloru, zwróć uwagę na zapach wina. Spróbuj porównać go do innych zapachów, jakie dobrze znasz, na przykład zapachy owocowe czy ziołowe. Powoli zasmakuj Próbując wina, poczuj trunek każdym kubkiem smakowym. Weź oddech mając w ustach wino, a poczujesz, często niespodziewane, wariancje smakowe. Eksperymentuj z potrawami podawanymi do wina, spróbuj, jak smakuje z serami pleśniowymi, do obiadu czy z deserem w postaci owoców w fondue lub z ciemną czekoladą.  Próbuj wielu rodzajów win Prawdopodobnie nie istnieje wino, które smakowałoby wszystkim. Może Ci się wydawać, że nie lubisz czerwonego lub białego wina po spróbowaniu kilku lampek każdego z rodzajów. Nic bardziej mylnego. Wina różnią się wiekiem, rodzajem, składem, a także zawartością alkoholu, więc różnica w smaku może być diametralna. Każdy ma swoje indywidualne preferencje, dlatego wystarczy otworzyć się na nowe smaki i rodzaje, aby bliżej poznać różnorodny świat win.  Wino to nie tylko napój To również cała kultura związana z wytwarzaniem i piciem tego trunku. Zanim znajdzie się w lampce konesera, przechodzi długą drogę, która zaczyna się na winnych polach. Poczytaj o regionach winiarskich, planując wycieczkę zobacz koniecznie winne pola, jak np. te rozciągające się w Alzacji, które szczególnie pięknie wyglądają...

czytaj więcej

Wielcy o winie

Dodane przez dnia mar 7, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Wielcy o winie

Już Homer mawiał, że „wino to cudotwórca, bowiem rozwiązuje języki i uwalnia niezwykłe historie”. Przeglądając wielkie życiorysy można w nich wyczytać ślady obecności tego trunku. W wielu przypadkach artyści czy myśliciele potwierdzają tezę Homera i okazują się być prawdziwymi wyznawcami i wielbicielami tego szlachetnego alkoholu.  Zainspirowani Wino od wieków miało duże znaczenie w kulturze. Było przyczyną wielu zabaw, ale też rozbojów, niosło też za soba wielkie inspiracje. Zdaniem Martina Luthera Kinga piwo jest wytworem ludzi, zaś wino elementem stworzonym przez Boga. Wgłębiając się w tę tezę można wyjaśnić nawet największe emocje związane z tym trunkiem. Od wieków koneserzy próbowali zdefiniować swoją fascynację tym napojem. W doborowym towarzystwie znalazły się osobistości takie jak Owidiusz, Hipokrates, Johann Wolfgang Goethe, Alexander Dumas, Wiktor Hugo, Benjamin Franklin. Oto cytaty, które przeszły do historii.  Myśli autorytetów Hugh Johnson, angielski znawca i autor wielu bestsellerów o winie mawiał, że osoby pijące ten szlachetny trunek dobrze wyglądają, są inteligentne, zdrowe i seksowne. Inny literat – Wolter – twierdził, że wino jest słowikiem wśród trunków. Dla Roberta Louisa Stevensona, również pisarza, poety i podróżnika, wino równało się z „poezją w butelkach”. Galileusz określał filozoficznie napój mianem „światła zatrzymanego przez wodę”, zaś Wiktor Hugo, odwołując się do stwórcy, twierdził: „Bóg podarował nam tylko wodę, ale to człowiek stworzył wino”.  Metafora to za mało W próbie zdefiniowania tego, co daje nam wino, nie chodziło jednak tylko o smak. Koneserzy zmagali się również z opisaniem swoich stanów, uczuć i emocji, które ów trunek wywoływał. Owidiusz, mimo że ostrzegał przed piciem wina w nadmiernych ilościach twierdził, że ten trunek rozgrzewa krew, nadaje blasku oczom, a serca otwiera na miłość. Racjonalnie do niego podchodził też Hipokrates. Traktował wino jako lekarstwo, mówiąc: że „jest doskonale użyteczne i wskazane dla bolejącego; używane w rozsądnych dawkach pomaga zachować zdrowie”. Horacy mawiał natomiast, że wino „oświetla zacienione zakamarki duszy” i czyni cuda, uwalniając „utrudzone serca z nieznośnych ciężarów”. Goethe utożsamiał wino z radością, a ta jest matką wszelkich zalet i cnót. Dla Aleksandra Dumasa wino stanowiło „duchową część” spożywanych przez siebie posiłków, „mięsiwa to zaledwie ich materialna strona”.  Razem lepiej Wino „czyni codzienne życie lżejszym, mniej wymagającym, pozbawia je napięć i uzbraja w tolerancję” mawiał prezydent Stanów Zjednoczonych Benjamin Franklin. To nie tylko smak i emocje. To również świetny akcent podczas wszelkich okazji towarzyskich. Przytaczając słowa Owidiusza: „tam gdzie nie braknie wina, tam smutki i troski nie...

czytaj więcej