Sałatki i wino – pięć przepisów na koniec lata!

Dodane przez dnia sie 15, 2015 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Sałatki i wino – pięć przepisów na koniec lata!

Dzisiaj rozpoczynamy nowy cykl – będziemy pisać o tym, w jaki sposób wykorzystać zalety naszego ulubionego trunku do podkreślenia smaku potraw. Na pierwszy ogień pójdą sałatki – lekkie, bogate w witaminy i idealnie nadające się jako dodatek do spędzanych w gronie rodziny i przyjaciół wieczorów.

  1. Sałatka grecka i wino czerwone

 

Dobrze znana i lubiana sałatka grecka, to idealna przekąska na każdą okazję. Prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna! Podawana z chlebem czosnkowym lub bagietką, przybliża do śródziemnomorskich klimatów.

 

Składniki:

 

– 1/2 główki sałaty lodowej

– 1 średnia czerwona cebula

– 2 średnie ogórki gruntowe

– 2 średnie, dojrzałe pomidory

– pół szklanki oliwek zielonych

– 200 g sera feta

– 50 ml czerwonego wina

– sól morska

– 2 łyżki oliwy

– 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

– 1,5 łyżeczki oregano

– szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sałatę porwać ręcznie na kawałki, cebulę pokroić w plastry, a pomidora w kostkę. Gotowe warzywa ostrożnie wsypać do salaterki. Dodać ser feta. Wino czerwone dolać do oliwy, dodać oregano, granulowany czosnek, sól i pieprz, a następnie wymieszać. Zalać sosem warzywa i wymieszać drewnianą łyżką. Sałatkę odstawić na chwilę do lodówki, by mogła się schłodzić.

 

  1. Sałatka owocowa

 

Lekka sałatka owocowa to doskonała porcja witamin i idealny sposób na szybką przekąskę. Sałatka owocowa z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę podczas letnich, ciepłych dni czy też wieczorów.

 

Składniki:

 

– 3 banany

– 3 sztuki kiwi

– 300 g winogrona ciemnego

– 300 g winogrona białego

– 1 szklanka białego wina

– 2 brzoskwinie

– 400 g malin

– sok z cytryny

– kawałek arbuza

Przygotowanie:

 

Na początek należy obrać kiwi ze skórki i pokroić je na cienkie plasterki. Umyte winogrona osuszyć i przekroić na połówki, a umyte maliny osuszyć. Składniki włożyć do salaterki i dodać pokrojone brzoskwinie. Na koniec dodać pokrojonego w plasterki banana, a całość zalać białym winem. Wszystko delikatnie zamieszać.

 

  1. Wykwintna sałatka z gruszką w grzanym winie

 

Na koniec lata wyśmienicie sprawdzi się sałatka, w której główną rolę odegra gruszka w grzanym winie. Taka sałatka to rewelacyjna propozycja na spotkanie we dwoje. Podana z grzankami, z pewnością podbije serce każdego.

 

Składniki:

 

– sałata karbowana, młode listki szpinaku

– gruszka gotowana w grzanym winie

– 1/2 świeżej pomarańczy

– 1/3 szklanki borówki amerykańskiej

– 2 łyżki orzechów włoskich lub orzechów pecan

 

Winegret:

 

– 4 łyżeczki oliwy

– 4 łyżeczki syropu klonowego

– 4 łyżeczki soku z cytryny

– odrobina soli i pieprzu

– 1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

– 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

 

Do garnuszka nalać wino (czerwone lub białe, wedle uznania). Dodać składniki do sosu winegret i zagotować. Pokrojoną gruszkę (bez gniazd nasiennych) dodać do sosu i gotować pod przykryciem na mały ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie należy ją wyjąć i włożyć do dwóch salaterek. Dodać do nich sałatę i dobrze umyty szpinak. Następnie dołożyć borówki i pokrojone kawałki pomarańczy. Udekorować przyprażonymi na patelni orzechami. Serwować razem z grzankami.

 

  1. Sałatka ziemniaczana z winem

 

Sałatka ziemniaczana w wytrawnym białym winem to doskonała propozycja na spotkania z przyjaciółmi. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna.

 

Składniki:

 

– 1 duży gotowany ziemniak

– 1 średnia cebula

– 1 gotowana marchewka

– 50 ml białego wytrawnego wina

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– szczypta soli, pieprzu i granulowanego czosnku

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaka i marchewkę pokroić w kostkę, a następnie dodać posiekaną cebulę. Doprawić pieprzem, solą i czosnkiem. Całość zamieszać i zalać białym winem. Odstawić na godzinę do lodówki, a po wyjęciu zakropić sokiem z cytryny i oliwą.

 

  1. Pożywna sałatka z kaszy i wina

 

Wino doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dzięki czemu świetnie sprawdza się również z gotowaną kaszą czy brokułami.

 

Składniki:

 

– pół szklanki kaszy

– 1 brokuł

– 500 g pieczarek

– 1 cebula

– 4 jajka

– łyżka majonezu

– 60 ml półwytrawnego wina białego

– łyżka masła

– sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Przygotowane główki brokułu, dość drobno poszatkowane, wrzucić do gotującej się wody na kilka minut i zagotować. Po ugotowaniu wyjąć i opłukać zimną wodą. Kaszę gotować około 20 minut na małym ogniu w słonej wodzie. Po ugotowaniu również opłukać w zimnej wodzie. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na maśle, dorzucić pokrojone i obrane pieczarki, a następnie zalać całość winem. Po odparowaniu alkoholu przełożyć pieczarki z cebulą do kaszy i dodać brokuł. Następnie dołożyć pokrojone białko jaj i przemieszać. Sałatkę posolić i popieprzyć dla smaku wedle uznania. Ozdobić żółtkiem i majonezem

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *