Wino w kuchni

Dodane przez dnia paź 14, 2014 w Wokół stołu | 0 komentarzy

Wino w kuchni

Wino idealnie nadaje się do różnorodnych potraw. Dobierając je do danego posiłku należy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam w pełni cieszyć się smakiem zarówno naszej potrawy, jak i samego wina.

Kluczowym elementem doboru wina do danej potrawy jest kierowanie się poniższymi zasadami:

1. Zasada podobieństwa, która mówi o tym, iż wino należy łączyć z podobnymi potrawami, czyli wino lekkie do dań lekkich.

2. Zasada przeciwieństwa, która wymaga, by alkohol złożony i bogaty asystował daniom prostym i odwrotnie.

Odkryj eksplozję smaków

Wino podobnie jak jedzenie posiada gamę smakową, którą warto w pełni wykorzystać.

  • Wina pełne wytrawne doskonale komponują się z: kalmarami, krewetkami, ostrygami, małżami, szynką wędzoną, kanapką z ryby, kanapką z serem, łososiem wędzonym, tuńczykiem, prosięciem pieczonym, sałatką z owoców morza, pulpetami w sosie oraz serami.
  • Wina białe, nie dojrzewające w beczce to świetny towarzysz: ryby – mintaja, dorsza, okonia, sardynki, ryby marynowanej, ryby w sosie, kotleta de volaille, makaronu z sosem pomidorowym.
  • Wina białe dojrzewające w beczce sprawdzą się z: kaczką pieczoną, łososiem, rybami pieczonymi, gulaszem, indykiem, krokietami.
  • Wina czerwone młode to propozycja dla: fileta z indyka, grzyb, gulaszu wieprzowego, drobiu pieczonego lub duszonego w sosach, polędwicy z grilla, węgorza wędzonego, mięsa z rusztu, ziemniaków zapiekanych.
  • Wina czerwone długo leżakujące łączą się z: dziczyzną, ptactwem, makaronami w ciężkich sosach, czerwonym mięsem, tłustymi serami.
  • Wina pełne słodkie to opcja dla: deseru z kremem lub bitą śmietaną, deserów czekoladowych, ciast oraz świeżych serów.

Oczywiście jest to lista niezwykle skrócona. W losowo wybranej, francuskiej książce kucharskiej, można znaleźć połączenie wina w oparciu o same odmiany sera.

Propozycja na obiad

Nawet proste dania, dzięki bukietowi wina potrafią zamienić się w ekskluzywną potrawę, z której byłby dumny każdy kucharz. Nasza propozycja na obiad połączy w Twoim domu odmienne kultury i przeniesie w egzotyczne rejony.

– faszerowana pierś z kaczki na modrej kapuście, a do tego australijski Shiraz. Przepis na to danie znajdziecie na stronie: http://www.jacobscreek.pl/pl/#!kompozycja-smakow/kaczka-kapusta-i-orzechy.

– Kuchnia chińska skomponowana z: wytrawnym lub półwytrawnym Riesling Kabinett lub Spätlese, albo z Gewürztraminer.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *